www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum va evolua cursul valutar in 2009: deprecierea leului va continua si in prima parte a anului viitor

Autor: Bancherul.ro
2008-12-31 09:27
Leul va continua tendinţa de depreciere în 2009, în special în prima parte a anului, după care se va stabiliza sau chiar aprecia, astfel că nivelul mediu al cursului se va situa între 3,68 şi 4,07 lei/euro, potrivit estimărilor analiştilor economici.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de MEDIAFAX anticipează pentru 2009 o continuare a deprecierii leului, tendinţă începută în a doua parte din 2008.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, consideră că leul s-a încadrat în limitele normale de volatilitate în acest an şi că se va confrunta în continuare în 2009 cu presiuni în sensul scăderii, "atât timp cât sentimentul faţă de moneda naţională nu se va îmbunătăţi".

"Sentimentul faţă de leu nu se va îmbunătăţi fără un semnal puternic din partea politicilor economice", afirmă Dumitru.

El anticipează că un curs mediu de 4 lei/euro pentru 2009, cu o plajă de fluctuaţie între 3,75 şi 4,2 lei/euro.

"Leul se va deprecia uşor până în luna martie, apoi se va stabiliza şi chiar aprecia, astfel încât cursul mediu să fie de 4 lei /euro", estimează Dumitru.

Şi Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican, anticipează un curs mediu de 4 lei/euro pentru anul viitor.

"În 2009, presiunile în direcţia deprecierii leului ar putea să continue. Depinde însă şi de politica monetară pe care o va adopta Banca Naţională a României (BNR) anul viitor", spune Crăciun.

El afirmă că, în momentul în care vor apărea semnale clare că dezechilibrele macroeconomice se reduc, banca centrală va opta pentru o politică de relaxare a creditului, pentru a încuraja investiţiile.

De asemenea, Vlad Muscalu, economist la ING, consideră că tendinţa de depreciere a leului va continua în 2009 şi estimează un curs mediu de 4,07 lei/euro.

"Leul se va deprecia puternic la începutul anului, după publicarea datelor privind deficitul de cont curent şi cel bugetar, care vor arăta o înrăutăţire a situaţiei", a afirmat Muscalu, care se aşteaptă la o rată de schimb de 4,2 lei/euro la finele primului trimestru.

Economistul RBS România Cătălina Constantinescu estimează un curs mediu de 3,95 lei/euro pentru anul viitor.

"Trendul de depreciere al leului va continua, leul va depăşi pragul de 4 lei/euro şi va rămâne pentru o perioadă aici", afirmă Constantinescu.

Ea este de părere că deprecierea leului va fi determinată de dobânzile mai scăzute la lei, respectiv reducerea ratei de politică monetară de către banca centrală, aversiunea la risc foarte mare, reducerea finanţărilor externe şi pericolul repatrierii profiturilor.

La polul opus al previziunilor se situează Lucian Oiţă, dealer la Romexterra Bank, care previzionează aprecierea monedei naţionale la nivelul întregului an 2009, cu un curs mediu de 3,68 lei/euro.

"Volatilitatea cursului, în sensul deprecierii leului, va fi ridicată în primele două luni din 2009. Ulterior, leul va fi utilizat ca ancoră pentru inflaţie, dacă acest lucru va fi necesar", crede Oiţă.

El opinează că leul va fluctua între 3,4 şi 4,12 lei/euro.

"Leu lse va aprecia în primul rând datorită intrărilor de valută foarte mari din proiectele mari cu finanţare de la UE. Apoi nu vom mai avea o presiune aşa mare din partea speculatorilor (...) şi estimez că banca centrală va modifica rata rezervelor minime obligatorii în valută", a adăugat Oiţă.

În 2008, rata de schimb a fluctuat cu 15,1%, între nivelul minim de 3,4719 lei/ euro, atins la data de 6 august, şi maximul ultimilor patru ani şi două luni de 3,9964 lei/euro, înregistrat pe 29 decembrie.

Dumitru consideră că factorul declanşator al corecţiei cursului de schimb în anul 2008 a fost criza subprime, scăderea monedei naţionale având însă ca fundamente dezechilibrele macroeconomice.

În prima şedinţă de tranzacţionare din anul 2008, cursul oficial calculat de BNR a fost de 3,5971 lei/euro şi a urcat la un maxim al lunii ianuarie de 3,7695 lei/euro.

În primele opt luni ale anului cursul a fost relativ stabil, variind între minimul anului 2008 şi maximul lunii ianuarie.

Situaţia de pe piaţa din România s-a schimbat în luna septembrie după ce pieţele financiare internaţionale au fost zdruncinate în trei zile de cel mai mare faliment din istoria SUA, cel al Lehman Brothers, de salvarea AIG de către Rezerva Federală americană, şi de preluarea Merrill Lynch de către Bank of America.

Toate aceste probleme s-au reflectat imediat şi în România, prin scăderi ale bursei şi prin deprecierea leului faţă de euro, în contextul creşterii aversităţii pentru risc a investitorilor. Astfel, instituţiile şi investitorii internaţionali şi-au exprimat temerile că România este mai vulnerabilă decât restul statelor din regiune la problemele de pe piaţa internaţională din cauza deficitului de cont curent ridicat şi a politicilor salariale şi fiscale neadecvate.

Ulterior, tendinţa leului a fost de depreciere continuă, iar pe 6 octombrie cursul a depăşit pragul de 3,9 lei/euro, pentru prima dată după 3 ianuarie 2005.

Dealerii au declarat de mai multe ori că BNR a intervenit pe piaţă pentru susţinerea leului, dar banca centrală a anunţat în mod oficial o singură dată o astfel de măsură, respectiv la data de 10 octombrie când a vândut circa 40 de milioane de euro cu scopul de a "testa funcţionarea pieţei".

Nivelul mediu al cursului de schimb pentru 2008, calculat până la data de 30 decembrie, este de 3,6660 lei/euro, în urcare cu 10% faţă de referinţa medie de 3,3373 lei/euro din 2007.