www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Autor: Bancherul.ro
2023-03-24 08:10

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci.


Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - 18%, OTP Bank - 22% si Banca Transilvania (BT), cu 24%.


Media dobanzilor la cardurile de credit este 25% pe an.


In privinta tipului de dobanda, predomina cea fixa, insa cele mai mici rate sunt cele variabile, calculate cu IRCC, marjele fixe fiind intre 11,42% la CEC Bank si 12,25% la Libra Bank.


Cardurile de credit au o asa-numita perioada de gratie, in jurul a 50 de zile dupa ce ati facut plata cu cardul, timp in care nu se aplica dobanda, daca se ramburseaza integral valoarea cumparaturilor.


Plata in rate fara dobanda


Cardurile de credit au si optiunea de plata in mai mult rate fara dobanda.


Numarul ratelor fara dobanda este intre 6 si 24 (2 ani), fiind conditionat de o suma minima, de regula in valoare de 200 sau 300 de lei.


Plata cu cardul de credit se imparte in rate lunare egale, la care nu se aplica dobanda, daca valoarea ratei se ramburseaza integral. In caz contrar, va trebui achitata dobanda standard, care dupa cum am vazut este destul de ridicata pentru majoritatea cardurilor.


Este important de mentionat ca la unele banci plata in rate fara dobanda este valabila doar la magazinele cu care banca are incheiate parteneriate, in comparatie cu alte banci, la care programul de plata in rate fara dobanda este valabil la orice magazin din lume.


Comisioanele pentru un card de credit


In privinta comisioanelor aferente unui card de credit, este util de mentionat ca nu exista comision pentru plata cu cardul in magazinele fizice sau online.


In schimb, pentru retragerea de numerar de pe card la bancomate, comisionul este de regula 1-2% din suma retrasa.


Exista si exceptii, precum BRD sau Eximbank, care nu percep comisioane pentru retragerile de numerar de pe cardurile de credit.


Pentru un card de credit mai trebuie achitat si un comision de administrare anual, a carui valoarea lunara variaza intre 2,5 si 5 lei.