www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



De ce s-a prabusit Silicon Valley Bank, banca start-up-urilor din SUA, cu active mai mari decat toate bancile romanesti la un loc

Autor: Bancherul.ro
2023-03-13 10:13

Silicon Valley Bank (SVB), banca start-up-urilor (firme din nou infiintate) din Statele Unite, s-a prabusit vineri, 10 martie 2023, dupa ce a nu a mai putut sa faca fata retragerilor de bani ale clientilor intrati in panica, fenomen cunoscut drept atacul deponentilor.


SVB, infiintata in 1983, cu active de 200 de miliarde de dolari, mai multe decat toate bancile romanesti la un loc (150 de miliarde de dolari), este o banca de talie relativ mica dupa standardele de pe Wall Street, doar a 16-a ca marime din SUA.


Caderea SVA este insa cel mai mare faliment bancar dupa cele din timpul crizei financiare din 2008, cu repercursiuni importante pe pietele bursiere din toata lumea.


Dar de ce a cazut SVB?


SVB a suferit de aceeasi boala ca orice banca pe cale de disparitie: atacul deponentilor. Acestia au asalat banca pentru a-si retrage banii, dupa ce s-a raspandit zvonul (iar zvonul se propaga acum mult mai rapid si mai extins, datorita retelelor sociale) ca banca ar avea probleme financiare.


Panica s-a amplificat, se pare, si din cauza faptului ca bancile cu probleme nu vor mai fi salvate de la faliment de catre bancile centale, cum s-a intamplat pana acum.


Dar de ce a intrat SVB in incapacitate de plata?


Insasi banca a dat apa la moara, din cate se pare, zvonurilor privind falimentul, dupa ce le-a explicat clientilor care este cauza problemele sale financiare. Pentru ca, intr-adevar, nu exista foc fara fum.


Izvorul de bani secat acum a fost sapat destul de proaspat, in 2021, un an de euforie economica si financiara, datorita dobanzilor foarte mici, chiar negative, in paralel cu cresteri fulminante pe bursa.


Start-up-urile, in special din domeniul fintech, aveau pungile pline de galbeni, pe care i-au depus la banca lor de casa din Silicon Valley, SVB, pe care aceasta i-a investit in multe obligatiuni pe termen lung, cu dobanzi mai ridicate.


Dar izvorul de bani a inceput sa sece destul de rapid, odata cu cresterile de dobanzi operate de banca centrala, Fed-ul american, cauzand deprecierea valorii obligatiunilor.


In acelasi timp, odata cu scaderea economica din ultimul an, start-up-urile au inceput sa ramana si ele fara bani, astfel ca au inceput sa-si rascumpere depozitele din banca, ceea ce a cauzat, in final prabusirea SVB.


Lectia care ar putea fi invatata din aceasta poveste ar putea fi aceea ca banca america a fost vulerabila din cauza expunerilor prea mari concentrate pe o anumita tipologie de clienti: start-up-urile din fintech, sensibile la variatii mari ale evolutiei economiei si dobanzilor. Si, din cate se pare, care reactioneaza mai abitir decat altii la efectul de turma, inclusiv cand vine vorba de retragerile din bani din banca.