www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR revizuieste semnificativ in jos prognoza inflatiei

Autor: Bancherul.ro
2023-02-15 19:03

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit semnificativ in jos prognoza privind rata inflatiei in urmatorii doi ani.


Concret, inflatia ar urma sa scada de la 15% in prezent la 7,2% la sfarsitul lui 2023 si 4,2% la finalul lui 2024.


Cu toate acestea, rata inflatiei va ramane in acesti doi ani peste tinta BNR, de 2,5% plus un punct, adica 3,5%.


„Prognoza este extrem de temperata. Desi in afara tintei, eu spun ca nivelul de 4,2% este rezonabil, daca ne uitam la contextul geopolitic in care traim, cu multe componente pe care nu le stapanim, precum costul produselor energetice”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului privind inflatia.


Isarescu a subliniat ca pentru diminuarea inflatiei nu ar trebui ca BNR sa determine reducerea prea tare a cererii, prin cresterea prea mare a dobanzii, pentru ca aceasta ar putea duce la o recesiune economica.


„Nu e o solutie sa reduci cererea, daca ai costuri in crestere, pentru ca afectezi companiile. Trebuie sa ne vedem lungul nasului, ce putem face noi, pentru evitarea recesiunii. Sunt adeputul unui fine tuning, adica o ajustare treptata a politicii monetare, in paralel cu politica fiscala. Nu stim ce se intampla cu razboiul, nu stim cat va creste dobanda la euro, oricum nu va fi real pozitiva, sunt foarte multe necunoscute”, a declarat guvernatorul BNR.


Dobanda va scadea doar cand inflatia va ajunge la 7%


Cu privire la dobanda de politica monetara, aflata acum la 7%, guvernatorul Isarescu a spus ca aceasta ar mai putea scadea, dar nu inainte ca inflatia sa ajunga la nivelul acesteia.


"Noi, dar si toate bancile centrale, incercam sa reducem inflatia cu dobanzi real negative, ceea ce este o noutate. Asta se intampla cand ai multi factori exogeni, precum razboiul din Uncraina, de la care se astepta sa se termine, cererea de produse si servicii, pretul petrolului si alti multi factori de natura politica, pe care reusesti sa-i controlezi altfel (nu cu cresteri de dobanzi). Asadar, noi, bancile centrale, stam cu dobanzile jos, pentru ca intre timp alti factori, precum reducerea costurilor, va duce inflatia inapoi. Daca se va intampla", a spus Isarescu.


"Daca ne-am duce cu dobanda peste 7% am avea alte necazuri. De exemplu, ni se apreciaza cursul, ceea ce nu este un lucru pozitiv, cand ai un astfel de deficit de cont curent, de aproape 10% din PIB", a adaugat guvernatorul BNR.