www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Romaneasca scade dobanzile la credite, pentru ca oamenii sa-si poata plati ratele fara probleme

Autor: Bancherul.ro
2008-12-19 13:54
Banca Românească vrea să reducă dobânzile la împrumuturi, după ce încetinirea puternică a creditării din ultimele luni a făcut banca să-şi rateze ţinta pe active, care se vor plasa, la finalul anului, cu 6,7% sub nivelul propus, a spus, pentru NewsIn, şeful băncii, Andreas Maragkoudakis.

Astfel, la sfârşitul lunii decembrie 2008, volumul activelor Băncii Româneşti va ajunge la 2,8 miliarde euro, în locul nivelului prognozat la începutul anului, de 3 miliarde euro.

“Prognoza mea e că băncile vor trebui să se regleze pentru a nu avea multe credite neperformante. Noi ne vom regla dobânzile la un nivel la care credem că oamenii vor putea plăti, în ciuda costului mare de finanţare”, a spus directorul general al băncii, Andreas Maragkoudakis, într-un interviu acordat NewsIn.

Şi Volksbank România va coborî, începând cu luna februarie, dobânzile pentru creditele ipotecare în euro, cu 1 - 1,5 puncte procentuale, a spus, pentru NewsIn, preşedintele băncii, Gerald Schreiner.

Totodată, directorul Băncii Româneşti estimează că, în 2009, rata creditelor neperformante va ajunge până la 7% pe creditele de nevoi personale şi până la 3% pe creditele ipotecare la nivelul întregului sistem bancar.

“Este un semn de întrebare dacă oamenii vor putea să îşi plătească anul viitor datoriile către bănci, însă vor fi unele persoane care nu vor putea face faţă”, a mai spus Maragkoudakis.

El a afimat că, la sfârşitul anului, volumul de credite va fi de aproximativ 2 miliarde euro, în creştere cu 54% faţă de finalul snului trecut. Portofoliul de împrumuturi al Băncii Româneşti a crescut însă mai puţin faţă de ţinta de 2,3 miliarde euro, anunţată la începutul anului.

“Creditarea a încetinit mai ales în noiembrie, octombrie fiind o lună destul de bună. În noiembrie am fost chiar pe minus faţă de luna anterioară, din cauza noilor reguli impuse de banca centrală şi din cauza dobânzilor ridicate. În plus, oamenilor le este frică să mai contracteze un împrumut”, susţine Maragkoudakis.

Banca Românească a realizat teste de stres pentru cazul în care cursul de schimb va urca peste nivelul de 4 lei/euro în perioada următoare, dar consideră că această depreciere nu ar aduce probleme semnificative în rambursarea creditelor de către clienţii băncii, a mai spus directorul subsidiarei româneşti a National Bank of Greece (NBG).

El a adăugat că banca ar putea refinanţa creditele acordate în franci elveţieni, transformându-le în împrumuturi în euro, “în funcţie de cum vor evolua condiţiile din piaţă”. Banca Românească a renunţat, din octombrie, la acordarea de credite în această valută.