www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce este politica monetara si cum se aplica?

Autor: Bancherul.ro
2022-11-19 17:53

Politica monetara reprezinta deciziile adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de alte banci centrale din lume in scopul cresterii sau scaderii dobanzilor la credite si depozite si pentru a controla volumul de bani din piata bancara si din economie.


Care sunt deciziile de politica monetara ale BNR?


Cea mai importanta decizie de politica monetara a BNR este stabilirea ratei dobanzii de politica monetara, care este utilizata pentru a imprumuta bancile.


Modificarea dobanzii BNR influenteaza, asadar, si dobanzile aplicate de banci pentru imprumuturile acordate populatiei si firmelor.


In acest fel se realizeaza transmiterea politicii monetare. Cu cat dobazile sunt mai mari, cu atat volumul de bani scade si implicit se reduce inflatia, si viceversa.


Care sunt operatiunile utilizate de BNR in relatia cu bancile?


BNR foloseste dobanda de politica monetara in cadrul diverselor tipuri de imprumuturi si de depozite in relatia cu bancile, descrise drept operatiuni de piata monetara, a caror scop este „ghidarea ratelor de dobanda, gestionarea lichiditatii si semnalizarea orientarii politicii monetare”, conform BNR.


Operatiunile repo (imprumuturi garantate cu titluri de stat, pe o perioada de o saptamana) sunt in prezent cele mai importante tranzactii utilizate de BNR, destinate furnizarii de lichiditati pentru bancile care au nevoie de fonduri. Cand bancile au bani in exces, exista operatiunea BNR de atragere de depozite.


Ce alte instrumente de politica monetara foloseste BNR?


Alaturi de dobanda de referinta, BNR utilizeaza si alte doua instrumente de politica monetara:


- facilitatile permanente de creditare si de depozit, modificate odata cu dobanda de politica monetara;


- rezervele minime obligatorii, adica resursele de bani mentinute de banci la BNR.


Care este scopul politicii monetare?


Potrivit statutului său (Legea nr.312/2004), Banca Naţională a României are ca obiectiv fundamental asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, adica urmarirea unei inflatii de 2% pe an, cu o marja de 1 punct in plus sau minus.


In consecinta, atunci cand inflatia creste mai mult decat tinta BNR, banca centrala majoreaza dobanda de referinta, cu scopul scaderii inflatiei. (Vezi aici de ce a majorat BNR dobanda la 6,75%)


"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.