www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



ROBOR-ul si omologii sai: BUBOR, WIBOR, PRIBOR, EURIBOR

Autor: Bancherul.ro
2022-11-17 19:06

ROBOR-ul, dobanda pietei interbancare din Romania, are, fireste, omologii sai in alte tari vecine, dar si la nivelul zonei euro: in Ungaria se numeste BUBOR, in Polonia - WIBOR, in Cehia - PRIBOR, iar in zona euro - EURIBOR.


Pentru ca ROBOR-ul este indicele pentru formarea dobanzii variabile la creditele vechi in lei (in prezent se utilizeaza noul indice IRCC), bancile si Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt suspectate, atunci cand aceasta dobanda este in creste, ca o manipuleaza.


Nu este un narav local. Si bancile europene au patit-o cu EURIBOR, ba chiar unele au fost gasite vinovate de Comisia Europeana pentru formarea unui cartel prin care se manipula nivelul EURIBOR (Vezi aici detalii)


La noi, Consiliul Concurentei a anuntat recent un control la cele 10 banci care participa la formarea ROBOR, dupa ce nivelul acestuia a urcat puternic, in urma cresterii inflatiei si a dobanzii de referinta a BNR.


Pentru a vedea daca bancile romanesti au sarit calul cu ROBOR, dupa cum le-a acuzat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, am facut o comparatie a ROBOR cu omologii sai din alte tari si nivelul acestor dobanzi, comparativ cu ratele de referinta ale bancilor si centrale si cu inflatia.


Graficul ne arata, in primul rand, ca ROBOR-ul este putin mai mare decat WIBOR-ul din Polonia si PRIBOR-ul din Cehia, desi dobanda de referinta din Polonia este la acelasi nivel cu cea din Romania, 6,75%, iar cea din Cehia este chiar mai mare - 7%.


Diferenta dintre dobanzile interbancare si dobanda de referinta este mai mare in Romania (1.19 puncte) fata de Polonia (0.65 puncte) si Cehia (0.26 puncte).


Dar daca ne uitam la Ungaria, vedem ca exista o discrepanta de 2.62 puncte dintre dobanda de referinta si BUBOR.


In zona euro, diferenta este de doar 0.2 puncte intre EURIBOR si dobanda de referinta.


Putem concluziona ca diferentele sunt direct proportionale cu stabilitatea si nivelul de dezvoltare a tarilor si pietelor financiare: in zona euro si Cehia diferentele sunt cele mai mici si devin tot mai mari in Polonia, apoi Romania si in cele din urma in Ungaria.


 


"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.