www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dobanzile la credite nu sunt mari ca istoric, dar ustura la buzunar, spune guvernatorul BNR

Autor: Bancherul.ro
2022-11-14 19:53

Cresterile de dobanda la credit nu sunt foarte mari din punct de vedere istoric, dar din perspectiva celui care plateste, intr-adevar ustura la punga, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia.


Dar orice comparatie cu perioada de represiune financiara din care omenirea a iesit nu este o comparatie utila. Pentru ca perioada dobanzilor scazute, puternic real negative, pe tot palierul si uneori chiar nominal negative este o perioada depasita. Nu are rost sa ne comparam cu ce a fost in urma cu 3-4 ani pentru ca ne iluzionam. Nu se mai repeta. Trebuie sa ne comparam cu o perioada normala, in care usor-usor omenirea va intra, a adaugat el.


Guvernatorul a facut aceasta declaratie in contextul diminuarii volumului de credite acordate de banci, din cauza cresterii dobanzilor.


Daca ne uitam pe graficul din fotografie cu evolutia dobanzilor la credite, observam ca, intr-adevar, dobanzile din prezent, desi in crestere puternica pe perioada ultimului an, se afla la un nivel apropiat de cele din 2018-2019, din urma cu doar patru ani.


Fata de acum 10 ani, in 2012, dobanzile din prezent sunt inca mult mai mici, cu patru puncte, in cazul creditelor pentru persoanele fizice, in timp ce la finantarile pentru companii sunt aproape la acelasi nivel ca atunci.


In 2012 a fost o perioada de recesiune economica, dupa criza financiara mondiala (Great Recession) din 2007-2008, care a determinat inceperea perioadei de represiune financiara, cu dobanzi aproape de 0 si negative, la nivel european si in Statele Unite.


Ce se va intampla in urmatoarea perioada cu dobanzile? BNR a semnalat ca inflatia a atins un platou si urmeaza sa scada, ceea ce i-a determinat pe analistii economici sa presupuna ca dobanda de politica monetara nu va urca mai mult de 6,25%, la cat a ajuns in prezent.


Ceea ce inseamna ca nici dobanzile la credite nu vor mai creste, urmand un nou ciclu, de scadere. Dar nu ne vom mai intalni cu niveluri atat de mici ca acum cativa ani, dupa cum a avertizat Mugur Isarescu.