www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Comerțul cu amănuntul, în scădere pe septembrie 2022

Autor: Dan Palangean
2022-11-09 15:41

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna septembrie 2022 față de luna anterioară cu 3,6% pe seria brută dar numai 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.


Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a ameliorat rezultatul brut. 


Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 2,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de 3,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele nouă luni ale anului a coborât la 4,5% (deși valoarea ajustată sezonier a rămas ceva mai ridicată, respectiv 5,6%).


Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 2,7 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+12,8% aferent lunii august dar încasat în septembrie, la o inflație de 15,9%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -4,5%, în pofida majorării nominale de peste 10% de la începutul anului).


Ar fi de subliniat reducerea în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la toate categoriile monitorizate. Scăderea îngrijorătoare de -8,3% consemnată la produse alimentare, băuturi și tutun față de luna precedentă, a fost însoțită de diminuări de -2,2% la carburanți pentru autovehicule și -0,4% la produse nealimentare.


Dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior, produsele alimentare rămân în domeniul negativ atât ca valoare brută (-3,1%) dar și ca valoare ajustată (-0,2%, marginal dar un semnal important). Rămâne un avans de +1,5% la produse nealimentare, dar mult sub valoarea cumulată la 9 luni (+4,5%), pentru ca nivelul de +13,6% la carburanți (+9,1% cumulat) să fie susținut de majorarea semnificativă a prețurilor.


[1]


Astfel, creșterea economică estimată curent de CNSP la 4,6% va depinde de păstrarea consumului aflat pe trend de scădere sau de o puțin probabilă revigorare a exporturilor (nici situația principalilor parteneri externi și nici aprecierea leului față de euro nu ajută în acest sens). Odată cu ajustarea veniturilor populației în termeni reali, se profilează o încetinire semnificativă a economiei.


De reținut din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu cinci ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -12,8% pentru 2022) s-au accentuat și dezechilibrele externe. Acestea ajunseseră deja la 22 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii august 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele opt luni ale anului a avansat cu circa 58%, la peste 17 miliarde euro.