www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



De Luminatie, mortii ne trambiteaza prin paduri din cornul abundentei

Autor: Bancherul.ro
2022-11-06 14:14

In preajma Mosilor de toamna, adica Ziua mortilor sau Luminatia, care a cazut in acest an in 5 noiembrie, in padurile de stejar din Maramures, pline de frunze uscate ruginii, am gasit o ciuperca neagra rara.


Este foarte gustoasa, dar greu de vazut si gasit si nu se poate cultiva, motiv pentru care este si foarte scumpa (200 de euro kilogramul uscata?). Se numeste trompeta (trambita) mortilor, trompeta neagra sau cornul abundentei, cu denumirea stiintifica Craterellus Cornucopioides.


[1]


Cornucopia reprezinta, in mitologia greaca, cornul magic al caprei nimfei Amalthea, care se umple cu orice mancare sau bautura isi doreste stapana, fiind asadar simbolul bogatiei. Si pe ciupercile noastre negre le-am gasit din abundenta, in grupuri mari, dar, atentie! numai in anumite zone dintr-o padure, si anume o latura umbrita, langa o valcica (mic parau), asadar cu multa umezeala.


Buretele asta chiar seamana cu cornul abudentei al zeitei romana Abundantia din tabloul lui Rubens. Si fireste ca aduce si cu o trompeta.


[2]


Ciuperca e de un negru intens, catifelat si lucios, iar pe exterior are o rochie lunga de un gri argintiu. Foarte frumoasa, desi in articolele pe care le-am citit eu despre ea se spune ca nu e atractiva. Poate ca n-au vazut-o cei care au scris despre ea.


[3]


De ce trompeta mortilor? In primul rand pentru ca e neagra. In al doilea rand, datorita unei legede care spune ca sunt trompetele la care canta mortii de sub pamant.


Daca ne gandim ca acesti bureti cresc chiar in preajma zilei mortilor, atunci chiar putem sa ne gandim ca ei sunt pomana mortilor pentru noi, cei care inca mai umblam printre vii.


Trompetelor negre li se mai spune si trufele saracilor, gratie mirosului si gustului puternic, care aduce a trufele negre, se zice. (Eu nu stiu, pentru ca nu am mirosit/mancat vreodata trufe). Cert e ca trompeta este si ea o ciuperca rara si scumpa, in jur de 200-300 de euro kilogramul in stare uscata, din cate am vazut pe internet.


Despre cules, preparare si conservare (uscare), din proprie experienta


Trompeta neagra este delicata, ca niste petale de floare. De aceea, desi contine multa apa (intrucat creste in zonele umede), se usuca foarte repede. Eu am uscat-o pe soba de teracota, doar doua-trei zile. Uscata, are un miros foarte intes si placut, de ciuperci. Am vazut ca se pastreaza in borcane sau in pungi de hartie. Eu o pastrez foarte bine in pungi de hartie.


Ce e rar e greu de gasit


E greu de gasit. Si eu am dat pestea ea din intamplare, printr-o padure de stejari de pe o vale umbroasa din Maramures. Nu stiam ca se fac si pe aici. Sunt greu de observat din cauza culorilor inchise, negru si caramiziu, confundandu-se cu frunzele vestede, cum se vede si in poza de jos.


[4]


In plus, covorul de frunze uscate le acopera, asa incat daca gasiti una, scormoniti in jur in cautarea altora, pentru ca de regula cresc in grupuri.


Am dat peste trompete negre mai mult in manunchiuri de doua sau mai multe ciuperci, dar pe unele le-am gasit si singure. Pe cele mai multe le-am descoperit doar intr-un anumit loc din padure, mai umbros, si doar intr-o padure, nu si in zonele din jur, asadar chiar sunt rare.


Reteta de sote cu oua (omleta de ciuperci)


Fiind fragile, se prepara foarte usor. Nu e nevoie de fierbere. Eu le-am mancat cu omleta: am facut mai intai un saute, adica le-am fript putin impreuna cu bucatele de slania, putin ulei, ceapa, usturoi si ardei.


Mai intai puneti in tigaie bucatelele de slanina, impreuna cu ardeiul. Dupa ce slanina s-a topit putin, adaugati usturoiul si ceapa, care se fac mai repede decat ardeiul, si le mai lasati putin impreuna. La scurt timp, imediat ce ceapa si-a pierdut culoarea si a devenit translucida, am adaugat trompetele taiate nu foarte marut. Le-am spalat foarte putin inainte, sa le curat de pamant si eventual de ganganii, si le-am stors bine de apa.


[5]


Trompeticile lasa foarte multa apa in tigaie, intrucat contin destula apa. Asa incat le-am lasat cateva minute sa se caleasca impreuna cu ceapa, pana au mai scazut.


Haios! Negrul trompetelor e atat de intens, inca a colorat toate legumele, inclusiv slanina din tigaie! Insa mirosul e foarte placut!


In scurt timp apa s-a evaporat, asa ca am adaugat doua oua batute, peste care am pus sare si piper. Negrala din tigaie a capatat putina culoare! Dupa ce s-au facut si ouale, am adaugat si ultimul ingredient, putina verdeata: patrunjel taiat marunt.


Obligatoriu! Dupa ce puneti saute-ul de trufele saracului in farfurii, adaugati si putina smantana, care-i va pune si mai mult in valoare aroma. Eventual, puteti sa radeti si putina branza tare (parmezan), dar nu multa, pentru a nu schimba prea mult gustul ciupercilor.


Multumim pentru masa mortilor nostri si ne rugam pentru ei sa-i ierte Dumnezeu.