www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareConstrucțiile, „în linie” cu prognoza oficială și pe trend crescător

Autor: Dan Palangean
2022-10-28 11:47

În luna august 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 8% pe seria brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.


Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au favorizat revenirea iar trendul este îmbucurător.


Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, rezultatele au fost similare și puternic pozitive (+15,7% pe seria brută și +15,6% pe cea ajustată la sezonalitate).


Per total, rezultă că, după o lună iulie ceva mai slabă, asistăm la o creștere de activitate, datele pentru intervalul ianuarie – august fiind +6,6% pe seria brută și +4,5% pe seria ajustată.

În primele opt luni ale anului curent, pe elemente de structură, aproape toți indicatorii au rămas pozitivi, cu o singură excepție la construcțiile noi (-1,2% pe seria ajustată față de luna anterioară, deși +4,8% în termeni bruți).


De remarcat ritmurile foarte ridicate față de aceeași lună a anului anterior la reparații capitale (+34,3% ajustat) și întreținere și reparații curente (+32,3% ajustat).


Pe obiecte de construcţii, se poate vedea o problemă pe segmentul clădirilor rezidențiale, aflate în declin, atât pe cifre brute cât și ajustate, față de august 2021 (-1,3%, respectiv -1,2%), deși a bifat un avans brut marginal față de iulie 2022 (+1,2%, deși -1,6% după ajustarea la sezonalitate).


Clădirile nerezidenţiale și construcțiile inginerești au mers mult mai bine, cu ritmuri de peste +20% august 2022 față de august 2021 și avans brut de peste 10% față de luna anterioară. Cu toate acestea, ritmul cumulat pe primele opt luni rămâne foarte modest la acestea din urmă (+1,1% brut și, din păcate, -3,8% ajustat), în contextul constrângerilor bugetare.


Per total, situația s-a ameliorat și intră „în linie” cu prognoza oficială (producție fizică de +5,0%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după primele 8 luni ale anului, consemnăm un avans de 6,6% brut și 4,5% ajustat în raport cu aceeași perioadă din 2021, pe un trend de revenire.