www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum se face supravegherea institutiilor de credit din Romania

Autor: Bancherul.ro
2022-07-09 13:51

Cine supravegheaza bancile din Romania?


Banca Națională a României (BNR) asigură supravegherea prudențială atât a instituțiilor de credit, persoane juridice române, cât și a sucursalelor acestora înființate în alte state membre ori în state terțe, atât la nivel individual, cât și la nivel consolidat sau subconsolidat, după caz, in conformitate cu OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare.


Cate banci sunt supravegheate de BNR?


În anul 2021, activitatea de supraveghere microprudențială a vizat un număr de 26 de instituții de credit, persoane juridice române, ale căror active contabile nete totalizau 562 002,9 milioane lei la 31 decembrie (1).


Dintre acestea, 4 dețineau capital majoritar privat autohton, 3 instituții de credit aveau capital integral sau majoritar de stat, iar restul de 19 reprezentau instituții de credit cu capital majoritar străin.


De asemenea, un număr de 8 sucursale (2) ale instituțiilor de credit din state membre, cumulând active totale de 77 751,6 milioane lei, desfășurau activitate bancară pe teritoriul României, supravegherea acestora revenind autorității competente din țara de origine a instituției de credit-mamă și/sau Băncii Centrale Europene, după caz.


De asemenea, un număr de 314 instituții intenționează să furnizeze servicii bancare în mod direct pe teritoriul României, potrivit notificărilor primite de Banca Naționala a României, până la data de 11 mai 2022, de la autorități de supraveghere competente din alte state membre ale UE.


Cum sunt administrate creditele neperformante?


Banca Națională a Românei a luat măsurile necesare asigurării unei administrări corespunzătoare a expunerilor neperformante și restructurate.


Instituțiilor de credit li s-a recomandat să asigure constituirea de ajustări pentru depreciere la un nivel adecvat pentru acoperirea pierderilor așteptate și, acolo unde se impune, să elaboreze o strategie de diminuare a ratei creditelor neperformante și de asigurare a unui management eficient al stocului de expuneri neperformante.


Înregistrarea de performanțe pozitive, încadrarea în cerințele de prudență și menținerea unor niveluri adecvate ale indicatorilor au contribuit la asigurarea unei bune funcționări a sistemului bancar în perioada pandemiei, precum și la întărirea capacității de a face față contextului geopolitic actual.



(1) Potrivit informațiilor financiare raportate la nivel individual în conformitate cu prevederile Ordinului BNR nr. 9/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea situațiilor financiare FINREP la nivel individual, conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile instituțiilor de credit în scopuri de supraveghere prudențială.


(2) Totalul nu cuprinde Hoist Finance AB (publ) Stockholm Sucursala București, care nu desfășoară încă activitate bancară.


Sursa informatiilor: Raport anual BNR 2021


"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.