www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCredite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Autor: Bancherul.ro
2022-07-02 12:29

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.


Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii ani de creditare (între 3 și 8 ani), dintre care doar una, BRD, oferă un împrumut pentru locuințe cu dobânda fixa pe toată perioada de plata a ratelor.


BCR și BRD sunt singurele bănci cu doua, respectiv trei tipuri de credite cu dobânzi fixe, pe 5 și 10 ani la BCR și pe 3 ani, pe 8 ani și pe toată perioada de creditare, la BRD.


Dupa perioada cu dobânda fixa se aplica dobânda variabila, formata dintr-o marja fixa a băncii și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).


De aceea, este important de luat în calcul și marja fixa valabilă după perioada de dobânda fixa, întrucât acea perioada este mai mare decât cea cu dobânda fixa.


Cea mai mică marja fixa la dobânda variabila o are CEC Bank, de 2,5%, urmată de ING Bank, cu 2,79% și BCR, cu 2,80%.


Dobânda Anuală Efectivă (DAE), indicatorul pentru costul total al unui împrumut, care include și comisioanele, variază între 5,7% la creditul BCR cu dobânda fixa timp de 5 ani și 10,73%, la creditul cu dobânda fixa pe toată perioada de rambursare a ratelor.


Cele mai multe bănci au dobânzi fixe pe 5 ani, cu dobânzi care pornesc de la 5,95% la BT și ajung la 10% la CEC Bank.


Dobânda fixa la credite reprezintă o garanție ca rata lunară nu creste, indiferent de evoluția dobânzilor din piața interbancara. Dezavantajul este ca dobânzile fixe sunt mai mari decât cele variabile.


Astfel, daca cea mai mică dobânda fixa este 5,95%, pe 5 ani la BCR, dobânda variabila, la aceeași banca, este 4,5%, deci cu 1,5 puncte mai mică. (vezi aici topul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare)