www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank: Banca va obtine profit in 2009, chiar si in scenariul pesimist

Autor: Bancherul.ro
2008-12-17 15:57
OTP Bank România vrea ca în 2009 să îşi sporească activele cu 20% faţă de finalul acestui an şi să obţină un profit echivalent cu cel din 2008, însă rezultatele pe creditare din acest an vor fi sub estimări, a declarat preşedintele băncii, Laszlo Diosi, într-un interviu acordat NewsIn.

"Nu ştim încă la ce să ne aşteptăm în 2009, tocmai de aceea am făcut şi mai multe scenarii, însă chiar şi în cazul pesimist banca ar obţine în continuare profit. Activele vor creşte anul viitor cu 20%, conform estimărilor noastre", a spus Diosi.

La finalul celui de-al treilea trimestru din 2008 activele totale ale OTP Bank România ajunseseră la 358,7 miliarde forinţi (1,48 miliarde euro) în creştere cu 43,4% faţă de finalul lui 2007, când banca gestiona active de 250,2 miliarde forinţi.

Diosi a precizat că OTP Bank România vrea să îşi sporească volumul creditelor cu 20% anul viitor, în condiţiile în care, "până în prezent, au înregistrat o creştere de 60%, însă va depinde de volumul depozitelor şi de fondurile internaţionale".

Totodată, Diosi a menţionat că nici în scenariul pesimist, OTP Bank nu ia în calcul pentru 2009 deprecierea monedei naţionale peste 4 lei/euro.

"Nu cred că va ajunge până acolo, situaţie care, de altfel, ar putea face bine economiei româneşti, încurajând exporturile. Cursul s-ar putea situa în intervalul 3,60 - 3,90 lei/euro", a mai spus preşedintele băncii, precizând, de asemenea, că ia în calcul o creştere economică de 3% pentru anul următor.

Totodată, subsidiara din România a OTP Bank vrea să îşi reducă în 2009 raportul credite/depozite la 180%, de la 230% în prezent, a mai precizat preşedintele băncii.

În 2008, OTP Bank îşi va atinge estimările de profit şi număr de clienţi, dar nu şi pe cele de credite şi cotă de piaţă

În ceea ce priveşte ţintele băncii pentru finalul acestui an, Diosi a menţionat că OTP Bank România va ajunge la un profit conform estimărilor şi îşi va atinge ţinta privind numărul clienţilor. El nu a menţionat însă cifrele privind estimările pe 2008.

Pe de altă parte, OTP Bank şi-a redus ţinta privind cota de piaţă după active, după scăderea cu 0,2 puncte procentuale, până la 1,3%, de la finalul trimestrului al treilea.

De asemenea, Diosi a precizat că "banca nu îşi va atinge în proporţie de 100% ţinta privind volumul creditelor".

Cu toate acestea, el susţine că nu a observat, în cazul OTP Bank România, creşterea nivelului creditelor neperformante, după ce condiţiile din piaţă s-au înrăutăţit, în condiţiile în care ponderea creditelor neperformante scăzuse uşor la sfârşitul lunii septembrie, la 4,9%, faţă de un procent de 5,1% pe care banca îl înregistrase la finalul aceleiaşi luni din 2007.

"În România nu cred că vor fi executări silite, pentru că, spre deosebire de Statele Unite ale Americii (SUA), românii nu au cumpărat acele apartamente ca să le închirieze sau drept case de vacanţă, ci majoritatea sunt chiar locuinţa proprietarului. În SUA, ultimele cifre arată peste 2 milioane de executări silite, în condiţiile în care cifra obişnuită se situează între 10.000 şi 50.000 de executări. Românii vor face cumva rost de banii respectivi", a spus Diosi pentru NewsIn.

În acest sens, preşedintele OTP Bank susţine că noul guvern "are o responsabilitate imensă, pentru că primul efect al unor executări silite ar fi, în cazul României, o criză socială, spre deosebire de SUA".

OTP Bank reduce finanţările în sectorul imobiliar, concentrându-se pe cele deja acordate

Pe de altă parte, Diosi a mai spus că OTP Bank România va finanţa, în continuare, până la 50% din valoarea proiectelor, "pentru că, oricum, preţurile în sectorul imobiliar au scăzut foarte mult în ultima perioadă".

El a adăugat că, în prezent, segmentul de finanţări ale proiectelor imobiliare reprezintă cel mult 10% din portofoliul de credite al băncii.

Cu toate acestea, OTP Bank se va concentra anul viitor asupra finanţărilor deja acordate, "deoarece, pentru a finanţa astfel de proiecte, trebuie mai întâi să existe cerere în piaţă".

"Am putea finanţa şi dacă piaţa nu îşi revine, dacă sunt într-adevăr proiecte viabile şi dacă au clienţi", a mai spus Diosi.

OTP Bank creditează în continuare în franci elveţieni, dar e dispus să renegocieze contractele de credit dacă apar situaţii de întârziere la plată

Totodată, Diosi a menţionat că OTP Bank România va păstra, în continuare, creditele în franci elveţieni în portofoliu, în ciuda scumpirii acestora.

"Am păstrat în portfoliu împrumuturile în franci elveţieni, dar momentan, creditele în euro sunt mai ieftine, cu toate că banca centrală a Elveţiei a redus rata dobânzii, pentru că pieţele financiare nu îţi permit să cumperi franci elveţieni", a mai spus Diosi.

El a precizat că, în cazul înrăutăţirii condiţiilor din piaţă, OTP Bank România ar fi dispusă să renegocieze unele contracte de credit sau să prelungească scadenţa respectivelor împrumuturi, cu aproximativ 10 ani, în condiţiile în care, în prezent, media scadenţelor la creditele acordate de bancă este de 15-20 de ani.

În ceea ce priveşte gradul maxim de îndatorare, preşedintele băncii susţine că noul regulament de creditare nu a redus nivelul de 60% aplicat până în prezent de OTP Bank.

Pe de altă parte, Diosi a menţionat că, în perioda septembrie-octombrie, "când a fost acea mică panică, mulţi oameni şi-au retras banii din bănci".

"Am avut mici probleme, am pierdut în principal unele depozite în euro de la unităţile mici. Începând cu sfârşitul lunii noiembrie, însă, nivelul depozitelor a început să crească", a mai spus preşedintele băncii.