www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile nu vor mai acorda credite imobiliare fara avans de minim 25%

Autor: Bancherul.ro
2008-12-17 08:20
Creditarea imobiliară, încetinită în prezent, îşi va reveni treptat în 2009, după ce cererea va începe din nou să se manifeste, însă băncile nu vor acorda credite imobiliare clienţilor care nu dispun de cel puţin 25% din valoarea achiziţiei, potrivit bancherilor prezenţi marţi la The Money Channel.

Preşedintele Alpha Bank România, Sergiu Oprescu, a estimat că avansul minim cerut clienţilor de bănci la credite imobiliare va fi de 30-35%, însă a ţinut să precizeze că împrumutul ipotecar "funcţionează în continuare, e doar încetinit".

Bancherii au explicat că, pe piaţa românească, există în continuare o cerere mare de locuinţe, care va începe treptat să se manifeste.

"Este o cerere acută de locuinţe pe piaţă şi cred că în primăvară se vor dezgheţa un pic lucrurile", a spus preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, la emisiunea "Unde investim în 2009", la The Money Channel.

"Pe segmentul imobiliar există o cerere fundamentală care se va manifesta. Cererea nu a dispărut, ci doar s-a ascuns şi s-a amânat. Avem cumpărători care spun că acum nu este momentul potrivit", a completat Sergiu Oprescu.

El a precizat că, potrivit unor studii, doar la nivelul Bucureştiului există o cerere de cel puţin 200.000 de case.

"Vânzătorii ar fi trebuit să scadă preţurile, însă au preferat să nu scadă, astfel că piaţa este un pic decuplată şi nu se fac tranzacţii", a adăugat Oprescu.

Dan Pascariu, preşedintele consiliului de supraveghere al Unicredit-Ţiriac Bank, a detectat drept cauze ale blocării pieţei, în afară de criza propriu-zisă, sentimentul de criză, "care îi face pe oameni să amâne achiziţiile importante", dar şi restricţiile la accesarea de credite.

"Toate aceste elemente o să se distileze", a estimat Pascariu.

El a arătat că nu va avea loc o înăsprire semnificativă a creditării imobiliare, atât timp cât băncile din România nu au acordat niciodată credite în condiţiile din Marea Britanie, unde, spre exemplu, au existat bănci care acordau împrumut echivalent cu 105% din valoarea locuinţei.

Totuşi, o schimbare semnificativă a avut loc în ceea ce priveşte achiziţiile de terenuri, deoarece băncile româneşti nu mai acceptă doar terenul drept garanţie, potrivit lui Pascariu. Totuşi, băncile româneşti nu dădeau credite pentru terenuri fără avans de cel puţin 50% nici înainte de începutul crizei imobiliare.

În ceea ce priveşte locuineţe noi, acestea îşi vor menţine mai bine valoarea decât casele vechi, în condiţiile în care niciun proiect nou nu a apărut în ultimele luni.

"Stocul disponibil de locuinţe noi se va menţine acelaşi în următorii doi-trei ani", a mai spus Pascariu.