www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fostul sef al OMV: exploatarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra ne poate aduce independenta energetica fata de Rusia

Autor: Bancherul.ro
2022-04-09 18:21

Descoperirea, in 2012, in Marea Neagra, a celui mai mare zacamant de gaze din istoria OMV, ar fi putut aduce independenta Austriei si Romaniei fata de gazele rusesti, daca ar fi fost exploatat la timp, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Profil, Gerhard Roiss, fostul director general al grupului petrolier austriac OMV in perioada 2011-2015.


Roiss a fost decorat in iunie 2012 cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor.


Gazele din Norvegia ar fi o alta alternativa la gazele rusesti. Numai ca succesorul lui Roiss la conducerea OMV a avut alta strategie, mai apropiata de Rusia.


"In 2012 am descoperit cel mai mare zacamant de gaze din istoria OMV, in Marea Neagra, in largul Romaniei. Era un proiect impartatit in mod egal cu firma americana Exxon, dar care nu a depasit faza de dezvoltare, dupa ce am plecat eu, in 2015. Ulterior, Exxon s-a retras, iar proiectul nu a fost inca finalizat.


Zacamantul de gaze Neptun din Marea Neagra este atat de mare, incat ar putea fi suficient nu doar pentru consumul Romaniei, ci si pentru cel al Austriei.


Am estimat ca am putea livra aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaz către Austria din zacamantul Neptun, ceea ce ar acoperi o treime din necesarul anual, intr-un interval de cinci ani", a spus fostul sef al OMV.


Participatia Exxon a zacamantului Neptun (perimetrul offshore Neptun Deep) a fost preluata recent, in martie 2022, de Romgaz, pentru 1 miliard de dolari. Se estimeaza ca vor fi extrase 100 miliarde metri cubi de gaze, in conditiile in care consumul anual al Romaniei este de 11 miliarde metri cubi. Productia este asteptata a incepe abia la inceputul anului 2027, conform declaratiilor reprezentantilor Romgaz.


"Al doilea furnizor important de gaze al Austriei, ar trebui sa fie Norvegia, unde OMV a cheltuit in 2013 trei miliarde de euro pentru a investi în zăcămintele de petrol şi gaze existente şi viitoare.


"Dar dupa plecarea mea de la conducerea OMV, în 2015, noua conducere a afirmat că proiectele norvegiene sunt prea costisitoare şi că este mai ieftin să se investească în Rusia", a adaugat seful OMV.


Daca reuseati sa puneti planul in aplicare, cat de dependenta de Gazprom ar fi fost astazi Austria? a fost intrebat Roiss, care a raspuns:


"Obiectivul meru la acel moment era ca o treime din necesarul austriac de gaze să provină din România, o treile din Novegia, 10% din Austria şi sfertul rămas din Rusia."


De ce in prezent Austria este dependenta in proportie de 80% de gazele rusesti?


Roiss: "Gazul are nevoie de conducte, iar acestea sunt proiecte politice. Politicienii susţin întotdeauna că acestea sunt proiecte pur economice. Dar nu e adevarat. Deciziile politice sunt întotdeauna cele care fac posibilă sau nu o conductă de gaze.


Primul proiect prin care Austria şi-ar fi redus dependenţa de Rusia a fost conducta Nabucco, care ar fi adus gaze din Azerbaidjan. Am eşuat cu acest proiect în 2013 tocmai pentru că nu a fost suficient sprijin politic. Rusia s-a opus masiv pentru că Nabucco era un concurent. SUA au acţionat neutru la acea vreme şi acum ştiu că a fost o greşeală. Germanii au fost iniţial în favoarea acesteia, dar apoi s-au oprit. Ungurii s-au comportat de parcă ar fi pentru, dar de fapt au zădărnicit proiectul.


Influenţa rusă este puternică şi în Ungaria. Şi în cele din urmă, guvernul federal austriac a fost doar cu jumătate de inimă pentru sustinerea proiectului. Unul dintre proiectele ulterioare a fost conducta South Stream, care desi a fost un proiect Gazprom, eram interesat să aduc gaz din zăcământul Neptun din Marea Neagră în Austria prin această conductă."


Si proiectul South Stream a ramas in faza de intentii...


Roiss: "Asta pentru ca un alt proiect era in pregatire: North Stream 2. (Notă: această conductă pur rusească prin Marea Baltică este acum finalizată, dar rămâne blocată. Germania a blocat recent toate certificările, iar compania de operare elveţiană a Gazprom se luptă cu insolvenţa.)


Rusii stiau ca nu eram de acord cu extinderea North Stream, eram interesat doar de aducerea gazelor din Marea Neagra in Austria.


In luna mai 2105 am aflat din presa ca OMV negocia cu Gazprom cu privire la North Stream 2. Presedintele OMV, Peter Oswald mi-a spus sa nu ma amesec, nu mai puteam lua decizii fara acordul viitorului succesor (Rainer Seele). Am fost marginalizat din octombrie 2014 pana in 30 iunie 2015, cand am plecat de la OMV."


De ce?


Roiss: "In acel moment, la nivelul reprezentantilor proprietarilor OMV exista un sentiment de apropiere fata de Rusia. Exista o facţiune mare de persoane care înţelegeau Rusia şi pe Putin, care au presat ca OMV să se implice mai mult în Rusia. OMV ar fi trebui să constituie o bază pentru aprofundarea relaţiilor dintre Austria şi Rusia. OMV ar fi trebui să fie un fel de stimulator. A fost mult lobby. Asta m-a pus într-o situaţie din ce în ce mai dificilă pentru că nu am vrut să investesc un cent în Rusia cu OMV. Era iresponsabil. Investiţiile în Rusia s-ar putea să fi fost atractive, dar ştiam chiar şi atunci că vor apărea probleme la un moment dat. Din cauza impozitelor, a mediului, a arbitrarului politic al Kremlinului”.