www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareSondaj BNR: 11% dintre banci vor sa inaspreasca standardele de creditare

Autor: Bancherul.ro
2021-11-22 07:57

Banca Nationala a Romaniei (BNR) -  Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației


Trimestrul III 2021 - Noiembrie 2021


Creditarea companiilor nefinanciare


1.1. STANDARDELE DE CREDITARE


Instituțiile de credit autohtone au menținut nemodificate standardele de creditare în cazul împrumuturilor și liniilor de credit acordate companiilor nefinanciare.


Această evoluție a fost constatată atât la nivel agregat, cât și la nivelul IMM și al corporațiilor, indiferent de maturitate.


Pentru trimestrul următor, T4 2021, 89 la sută dintre băncile respondente au indicat menținerea standardelor de creditare, în timp ce restul de 11 la sută au estimat înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor atât la nivel agregat, cât și pentru creditele pe termen lung acordate corporațiilor.


În același timp, se anticipează o ușoară relaxare a standardelor de creditare (-5,3 la sută procent net) pentru creditele pe termen scurt acordate corporațiilor (Grafic 1.1).


Băncile din zona euro au menținut relativ nemodificate standardele de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare (1 la sută procent net), pentru al doilea trimestru consecutiv, după înăspririle nete din perioada anterioară (T2 2020 – T1 2021) determinate de condițiile pandemice.


Acest fapt arată că, în ciuda blocajelor apărute pe partea ofertei, băncile din zona euro au menținut o perspectivă echilibrată asupra riscului de credit, în linie cu redresarea economică din ultimele două trimestre și cu sprijinul acordat, în continuare, de către autoritățile monetare, de supraveghere și cele fiscale.


Cererea de credite din partea companiilor nefinanciare a crescut ușor în cel de-al treilea trimestru, fiind sprijinită de nevoile de finanțare a investițiilor fixe, fuziunile și achizițiile realizate, nivelul scăzut al ratelor dobânzilor și de refinanțarea și restructurarea datoriilor.


Așteptările pentru T4 2021 sunt de înăsprire netă moderată în cazul standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare din zona euro.


Similar trimestrului anterior, factorii care influențează evoluția standardelor de creditare autohtone au rămas nemodificați în T3 2021 (Grafic 1.2).


[1]


În T3 2021, toate băncile au indicat menținerea constantă standardelor de creditare pentru creditele garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale (Grafic 1.3).


[2]


Așteptările pentru următorul trimestru (T4 2021) sunt mixte, 72 la sută dintre bănci indicând menținerea condițiilor de creditare pentru acest tip de credite, 17 la sută dintre acestea mizează pe relaxarea într-o anumită măsură a condițiilor de creditare, în timp ce 11 la sută se așteaptă la o înăsprire moderată a acestora.


TERMENII CREDITĂRII


În T3 2021, singurul termen al creditării care a contribuit la evoluția standardelor de creditare, în sensul relaxării, a fost spread-ul ratei medii a dobânzii la credite față de IRCC/ROBOR 1M (-20 la sută procent net), restul termenilor creditării menținându-se relativ constanți (Grafic 1.4).


[3]


CEREREA DE CREDITE


Majoritatea băncilor respondente (75 la sută) au raportat menținerea nemodificată a cererii de credite și linii de credit pentru companiile nefinanciare în T3 2021, în timp ce 25 la sută dintre acestea apreciază o creștere moderată a cererii.


Pentru segmentul corporațiilor, majoritatea băncilor au indicat o evoluție constantă a cererii (72 la sută).


În cazul a 25 la sută dintre instituțiile de credit, a fost semnalată o cerere în creștere, atât pentru creditele pe termen lung, cât și pentru cele pe termen scurt.


Totodată, și în ceea ce privește segmentul IMM, băncile au raportat majorarea într-o anumită măsură a cererii, procentul net fiind de 16,8 la sută pentru creditele pe termen scurt și de 20 la sută pentru creditele pe termen lung.


Așteptările instituțiilor de credit pentru trimestrul următor (T4 2021) arată menținerea cererii de credite din partea firmelor, indiferent de dimensiunea acestora sau de maturitatea creditelor (Grafic 1.5).


[4]


Ponderea creditelor solicitate și respinse s-a menținut relativ constantă atât la nivel agregat, cât și în cazul corporațiilor în T3 2021, pentru peste 80 la sută dintre instituțiile de credit.


De asemenea, un procent de 11 la sută dintre băncile respondente consideră că ponderea creditelor solicitate și respinse a înregistrat o creștere moderată pentru aceleași categorii de întreprinderi, în timp ce 5 la sută dintre acestea au indicat o scădere moderată.


La nivelul companiilor mici și mijlocii, 95 la sută dintre bănci au indicat menținerea constantă a creditelor respinse, pentru toate maturitățile (Grafic 1.6).


[5]