www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Puterea de cumparare a salariului mediu, in scadere anuala in septembrie 2021

Autor: Dan Palangean
2021-11-19 10:56

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 30 lei (+0,9%) în luna septembrie 2021, până la 3.517 lei (5.732 lei brut), potrivit datelor publicate de INS.


Suma este echivalentă cu 720 euro la cursul din luna octombrie 2021, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă și cu 1.297 euro ca putere de cumpărare la prețurile medii din UE.


Totuși, în contextul unei inflații anuale crescute până la 6,29% după nouă luni din 2021, indicele salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a fost de doar 99,6%. Ceea ce indică o ajustare, în premieră pentru anul în curs, a veniturilor din muncă. Probabil, trendul de scădere va fi continuat în luna octombrie, în condițiile în care inflația anunțată deja a urcat la 7,94%.


Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat pe segmentul de tehnologia informației (+10,7% nominal și +4,1% în termeni reali), urmat de comerț și HoReCa (ambele cu +10% nominal și +3,5% ca putere de cumpărare, dar acesta din urmă a rămas la coada salariilor din România (1.929 lei).


Doar alte trei domenii au rămas pe plus în termeni reali (servicii administrative şi activități support și, doar marginal, agricultură, silvicultură, pescuit și industria prelucrătoare, ambele cu mai puțin de un punct procentual). Veniturile din toate celelalte tipuri de activități au trecut pe minus ca putere de cumpărare, din cauza inflației care a urcat peste așteptări.


[1]


Învățământul, administrația și sănătatea s-au poziționat la subsolul clasamentului veniturilor pe septembrie 2021. Unde scăderile puterii de cumpărare au trecut pragul de -4% în telecomunicații și cel de -5% în cercetare-dezvoltare și tranzacții imobiliare.


Mai grav este că sănătatea și asistența socială au fost pe minus chiar în termeni nominali și au avut cea mai mare scădere a puterii de cumpărare, exact la începutul valului patru al pandemiei.