www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Industria presei scrise ar putea fi decimata in 2009, arata un raport Deloitte

Autor: Bancherul.ro
2008-12-14 17:54
Industria presei scrise ar putea fi decimată în 2009, mai ales în pieţe dezvoltate, soluţia fiind restricţionarea sau reducerea conţinutului online, în favoarea formatului fizic al publicaţiilor, potrivit celui mai recent raport realizat de compania de consultanţă Deloitte.

Previziunile deloc optimiste, potrivit cărora o publicaţie din 10 va fi obligată, anul viitor, să-şi reducă tirajul la mai puţin de jumătate sau să se mute integral pe internet, pentru a nu dispărea, sunt cuprinse în raportul "Printul este în pericol", realizat de Deloitte şi prezentat de presa britanică.

Potrivit raportului, scăderea veniturilor rezultate din vânzarea spaţiului publicitar, creşterea costurilor de producţie, dar şi starea precară a economiei, ar putea duce la un adevărat dezastru al presei scrise.

Raportul arată că printul a trecut de la o situaţie calificată drept dificilă la una imposibilă, cu scăderi de 20% a veniturilor din publicitate şi de 10% scădere a celor din abonamente.

De asemenea, autorii raportului mai semnalează un fapt deloc neglijabil, anume că publicaţiile care au făcut mutarea în zona de online nu reuşesc nici pe departe să recupereze pierderile rezultate din scăderea investiţiilor în publicitate.

"Dacă, în ultima vreme, tendinţa publicaţiilor a fost de a atrage cât mai multă publicitate, în detrimentul atragerii de abonaţi, politica va trebui să fie regândită acum, pentru conţinutul online. Acest model, bazat pe atragerea de publicitate, nu pare să mai dea rezultate", se spune în raportul Deloitte.

Pe de altă parte însă, acelaşi raport sugerează publicaţiilor o alternativă paradoxală: reducerea semnificativă a activităţii în spaţiul online, în avantajului produsului fizic. Raportul foloseşte ca exemplu în acest sens piaţa publicaţiilor scrise din Japonia, care controlează şi limitează dintotdeauna conţinutul publicat online şi care, datorită acestei politici, înregistrează acum, în zona presei scrise, pierderi mult mai mici decât SUA sau Europa, ca urmare a crizei economice. Altfel spus, prin restricţionarea sau reducerea conţinutului publicat pe internet, cititorul interesat de publicaţia respectivă este obligat, în final, să cumpere varianta tipărită.