www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFalimentul personal: doar 19 cazuri in anul 2020

Autor: Bancherul.ro
2021-10-10 13:11

In anul 2020 s-au inregistrat doar 19 cazuri de intrare in procedura falimentului personal (insolventa persoanelor fizice), stabilita in Legea nr. 151/2015, in vigoare de la 1 ianuarie 2018, conform raportului anual al ANPC, institutia care pune in aplicare legea.


In raportul anual din 2020 al ANPC se mentioneaza urmatoarele:


"Prin introducerea procedurii insolvenţei persoanelor fizice a fost creat cadrul care permite protejarea consumatorilor persoane fizice care au datorii sau credite şi rate la bănci, debitori de bună credinţă, în situaţia în care aceştia ajung în imposibilitate de plată.


Legea nr. 151/2015 a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018 și reglementează desfășurarea procedurilor de insolvență pentru redresarea situaţiei financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credinţă, acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia şi descărcarea de datorii.


Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice asigură aparatul tehnic al Comisiei centrale de insolvenţă şi al celor 42 de comisii insolvenţă la nivel teritorial şi sprijină aceste comisii în îndeplinirea atribuţiilor legale.


S-au analizat și soluționat 19 cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor și s-au emis dispoziții pentru coordonarea administrării a altor 19 dosare aflate în lucru.


În cursul anului 2020 la nivelul tuturor județelor țării s-a acordat consiliere conform prevederilor legale unui număr de 73 de debitori de către Birourile de insolvență București, Bihor, Buzău, Brăila, Bacău, Constanta, Galați, Timiș, Dolj, Caras Severin, Gorj, Suceava și Iași.