www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR nu va mai creste dobanda, din cauza valului 4 al coronavirusului

Autor: Bancherul.ro
2021-10-04 11:37

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va amana in sedinta de maine noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, aflata la 1,25% in prezent, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari, considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Ciprian Dascalu, intr-un raport macroeconomic publicat de banca-mama a BCR, Erste Bank.


Un alt argument pentru mentinerea dobanzii este criza politica interna, cu motiunea de cenzura impotriva Guvernului programata sa fie votata in Parlament in aceeasi zi.


BNR asteapta si clarificari privind privind subventiile statului pentru consumatorii vulnerabili de energie, cum impact asupra inflatiei.


Anterior era de asteptat ca BNR sa urmeze tendinta altor banci centrale din zona, care au trecut deja la cresterea ratelor de referinta, din cauza majorarii inflatiei, pe fondul cresterii economice.


Banca centrala a Cehiei a majorat surprinzator dobanda de referinta, saptamana  trecuta, cu 0,75 puncte, la 1,5%, peste rata BNR, de 1,25%.


Si Banca Nationala a Ungariei a crescut recent rata de referinta peste cea din Romania, la 1,65%.


In Polonia, insa, dobanda de referinta a ramas semnificativ mai mica, la doar 0,1%. 


Economistii BCR considera ca BNR va majora dobanda in noua noiembrie.


BNR a initiat procesul de intarire a politicii monetare prin stoparea cumpararilor de titluri de stat dupa ce in luna aprilie sistemul bancar a revenit pe surplus de lichiditate, ceea ce a determinat banca centrala sa sterlizeze excesul de bani si sa anunte un control strict al lichiditatii.


Un alt pas intermediar in procesul de intarire a politicii monetare, inaintea cresterii dobanzii, ar putea fi modificarea dobanzilor pentru facilitatile de creditare/depozit oferite de BNR.


Evolutia cursului de schimb valutar si consolidarea fiscala sunt elementele ar putea determina BNR, in afara inflatiei, sa majoreze din noua dobanda cu o jumatate de punct in prima partea a anului viitor si cu inca 0,5 puncte in ultima parte a anului viitor, pana la 2,5%.


Dobanzile de referinta din alte state vecine sunt luate si ele in considerare de BNR: in prezent, rata reala de referinta (minus inflatia) este -2,2% in Romania, -2,9% in Polinia, -1,4% in Ungaria si -0,6% in Cehia. (vezi foto)