www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareMugur Isarescu, guvernatorul BNR: Nu ne gandim sa majoram dobanzile, dar nici sa le mai scadem

Autor: Bancherul.ro
2021-07-07 23:23

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul briefingului de presa dupa sedinta de politica monetara, in care dobanda de referinta a fost mentinuta la 1,25%, ca perioada dobanzilor mici a luat sfarsit, odata cu criza coronavirusului.


El a precizat ca banca nationala a inceput deja sa foloseasca unul din instrumentele prin care controleaza dobanzile din piata interbancara, si anume controlul lichiditatilor.


"Am inceput deja un control mai strict al lichiditatilor", a spus Isarescu.


Intrebat, de Bancherul.ro, daca ar trebuie sa ne asteptam, in consecinta, la majoratea dobanzilor din piata interbancara, in urmatoarea perioada, guvernatorul BNR a raspuns: 


"Nu neaparat mai mari, dar nici mai mici. Incercam pentru inceput sa evitam fluctuatiile de dobanda si in acelasi timp sa asiguram suficienta lichiditate pentru a se putea finanta deficitul (bugetar). Jumatate din finantarea deficitului este interna, din resurse interne, iar jumatate din resurse externe. Depindem foarte mult si de succesul dansilor (Ministerul Finantelor). Astazi inteleg ca sunt negocieri pe pietele externe."


In comunicatul de presa, BNR nu mentioneaza nimic despre controlul lichiditatilor, ceea ce inseamna ca procesul de normalizare a politicii monetare se va face progresiv, cu asa-numitul fine tuning.