www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCum pot sa fac plati cu telefonul?

Autor: Bancherul.ro
2021-06-19 14:27

Stiai ca poti face plati cu telefonul la magazine exact cum platesti contactless cu cardul? Trebuie doar sa apropii telefonul de POS-ul de la casa de marcat a magazinului, restaurantului, cafenelei sau altui comerciant, asa cum faci cu cardul, si plata se realizeaza imediat, fara sa introduci codul PIN.


Exceptional, din cand in cand ti se poate cere sa introduci codul PIN la anumite tipuri de POS-uri.


E important de stiut ca pentru a face plati la magazine cu telefonul, tableta sau smart watch-ul, acestea trebuie sa dispuna de functia NFC (contactless), care trebuie activata.


In acelasi timp, pe telefon trebuie descarcata aplicatia de plati mobile a bancii, in cazul utilizatorilor de telefoane cu sistemul de operare Android, aplicatie in care trebuie introduse datele cardului.


Utilizatorii de telefoane iPhone au un serviciu de plati dedicat, Apple Pay, astfel ca nu trebuie sa-si descarce pe telefon aplicatia bancii, ci doar sa-si introduca datele cardurilor cu care vor face platile in aplicatia Wallet de pe telefoanele iPhone.


Metodele de securitate puse la dispozitie de cele doua tipuri de aplicatii fac din plata cu telefonul mobil una dintre cele mai sigure modalitati de plata. Autentificarea fiecarei plati se poate face prin biometrie (recunoasterea facială sau scanarea amprentei) sau prin introducerea unei parole unice, aleasa de posesorul dispozitivului mobil de plata.


OTP Bank ofera servicii complete de mobile payments, atat pentru telefoanele Android, cat si pentru iPhone. (Vezi aici detalii)


OTPay este denumirea aplicatiei de plata tip „e-Wallet” pentru terminale mobile cu sistem de operare Android (Samsung, Huawei, Nokia etc.): vezi aici detaliile


Apple Pay Wallet este serviciul de plată dedicat exclusiv terminalelor mobile cu sistem de operare iOS (iPhone, iPad, Apple Watch): vezi aici detaliile


Pasii pentru inrolarea cardului in OTPay


1. Deschizi aplicația OTPay
2. Introduci datele cardului și urmezi instrucțiunile
3. Introduci în aplicație codul unic de verificare, primit prin SMS
4. Configurezi un cod PIN din patru cifre dedicat aplicației OTPay


Cum plătești cu OTPay?


1) Deblochezi telefonul, îl apropii de POS, nu ai nevoie să deschizi aplicatia OTPay.
2) Autorizezi plata prin metoda de autentificare stabilită a telefonului tău (FingerPrint, FaceRecognition sau Parolă).


Cum adaugi un card in Apple Pay?


1. Deschizi aplicația Wallet
2. Apeşi butonul "+"
3. Scanezi cardul sau introduci manual datele acestuia
4. Urmezi instrucțiunile
5. La sfârșit primești și o parolă unică prin SMS pe care trebuie să o introduci în aplicație