www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Rezultatele Alpha Bank Romania pentru anul 2020: profit brut de 21 milioane euro

Autor: Bancherul.ro
2021-03-23 19:43

Alpha Bank Romania raporteaza o performanta financiara robusta in pofida unui an plin de provocari, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:


- Profitul inainte de impozitare (PBT) a ajuns la 21,3 milioane de euro la sfarsitul lunii decembrie 2020, reflectand o performanta operationala puternica ca urmare a unui proces solid de colectare si management al creditelor neperformante, in ciuda provocarilor datorate instabilitatii mediului macroeconomic.


- Profitul operational (PPI) s-a ridicat la 32,8 milioane euro, marcand o crestere anuala de 13%.


- Portofoliul de credite s-a dovedit solid, in timp ce capitalul si lichiditatea au ramas ridicate.


2020 a fost un an provocator, plin de incertitudini cauzate de pandemia cu Covid-19, ale carei efecte s-au facut simtite atat la nivelul persoanelor fizice, cat si la nivelul companiilor si economiei in general.


In ciuda mediului macroeconomic agitat, Alpha Bank Romania a reusit sa reactioneze cu promptitudine si sa-si valorifice flexibilitatea, spiritul inovator si deschiderea fata de toti stakeholderii, pentru a fi alaturi de clientii sai in aceasta perioada de criza, pentru a asigura deplina protectie a angajatilor sai, pentru a asigura soliditatea bilantul si pentru a mentine angajamentul fata de actionari.


In ciuda adversitatilor, am raspuns cu rapiditate gestionand adecvat resursele, venind proactiv in intampinarea nevoilor clientilor nostri si oferind masuri de sprijin, fie sub forma amanarilor la plata, fie sub forma de acces la finantare si lichiditate.


Am participat activ la programul IMM Invest, facilitand accesul la capital pentru clientii nostri, sustinand astfel, revenirea economica.


Mai mult, ne-am adaptat rapid la noul context, accelerand dezvoltarea in zona de transformare digitala pentru a putea oferi clientilor nostri solutii si servicii imbunatatite.


Am extins reteaua de ATM 24 Banking, implementand tehnologii de tip ‘self-service’ cu acces la servicii 24/7.


Ne-am consolidat pozitia pe piata solutiilor de ‘e-commerce’, inregistrand o crestere de 85% a volumelor fata de anul precedent.


Am dezvoltat ecosistemul de plati pus la dispozitia clientilor nostri prin accesul la portfofele digitale cu posibilitatea inrolarii cardurilor Alpha Bank Romania in aplicatiile Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay si Fitbit Pay.


Totodata, ramanand fideli valorilor si strategiei noastre, am continuat sa fim deschizatori de drumuri, lansand cu succes prima aplicatie Tap-to-Phone sub numele de Alpha phonePOS.


In acelasi timp, consolidarea relatiilor cu partenerii nostri ne-a permis sa devenim prima banca pe piata locala care accepta carduri UnionPay International in reteaua sa de bancomate si POS-uri.


Intrucat promovam responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica, Alpha Bank Romania a fost printre primele banci locale care s-au alaturat Schemei Pilot din cadrul initiativei Europene Energy Efficient Mortgage, un proiect pan-European ce vizeaza crearea unui mecanism prin care institutiile de credit sunt incurajate sa finanteze constructia si renovarea cladirilor eficiente din punct de vedere energetic, cu scopul asigurarii unei dezvoltari durabile.


Rezultate financiare:


Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania s-a situat la finalul anului 2020 la 2,6 miliarde euro, marcand o evolutie constanta comparativ cu 2019 in principal ca urmare a intensificarii activitatii de creditare pe segmentele IMM si credite de locuinta.


Pe fondul unei cereri ridicate venite din partea sectorului rezidential, Alpha Bank Romania a inregistrat vanzari record in 2020. In aceeasi perioada, soldul depozitelor atrase de la clienti a marcat un avans de 2% la 2,6 miliarde euro.


In ceea ce priveste performanta financiara, Alpha Bank Romania a continuat sa genereze valoare pentru actionarii sai in pofida provocarilor noului context macroeconomic.


Veniturile operationale si-au demonstrat rezilienta in ciuda trendului puternic descendent al ratelor de dobanda, inregistrand un declin de doar 2.8% la 137,8 miliarde euro.


Profitul operational a crescut cu 13% fata de anul precedent ajungand la 32,8 milioane euro, pe fondul unei reduceri de 7% a costurilor.


Datorita mediului economic dificil au fost implementate initiative de optimizare a bazei de costuri, in special in zona administrativa.


Profitul brut inregistrat in perioada analizata s-a situat la 21,3 milioane euro, reflectand atat o performanta operationala buna, cat si un management solid al creditelor neperformante.