www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareAmanarea ratelor la credite a imbunatatit relatia bancilor cu clientii, astfel ca numarul litigiilor prin CSALB a scazut

Autor: Bancherul.ro
2021-02-04 08:48

Numarul dosarelor de solutionare amiabila a litigiilor dintre banci/IFN-uri si clientii acestora prin intermediul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) a scazut anul trecut, datorita moratoriilor publice si private de amanare a ratelor la credite pentru cei afectati de criza COVID-19.


Astfel, desi numarul cererilor inregistrate de CSALB de la clientii bancilor si IFN-urilor in vederea solutionarii unor conflicte cu institutiile de creditare au crescut cu 18%, la un total de 2.498, bancile si IFN-urile au acceptat negocierea unui numar de 569 de dosare, mai putine cu 14 procente decat in anul anterior.


"Scaderea numarul dosarelor se explica prin moratoriile pentru amanarea ratelor la credite derulate de banci si IFN-uri, care au determinat oamenii sa mearga la banca si sa-si rezolve problemele directe cu aceasta", a spus Liviu Fenoghen, directorul CSALB, in cadrul unei conferinte de presa.


CSALB a avertizat ca amanarea ratelor la credite are anumite costuri, astfel ca ratele se majoreaza dupa perioada de amanare, de aceea recomandarea catre cei care doresc amanarea ratelor este sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua o decizie.


"Sunt inca destul de multi consumatori care au probleme din cauza pandemiei, care pare sa nu se mai termine si care ar putea sa se intinda pe tot anul 2021 dupa anumite studii, de aceeea consumatorii trebuie sa aiba toate informatiile cand aleg sa amane ratele la credite", a spus Alexandru Paunescu, presedintele Colegiului de coordonare al CSALB.


Primul pas, a adaugat el, e legatura cu banca. In al doilea rand, e foarte important de stiut ca potrivi legii (OUG 37/2020), exista obligatii de plata amanate adaugate la rata, pentru ca unii risca sa fie surprinsi ca va creste rata cu cateva procente.


Cu toate acestea, nu exista probleme cu cresterea ratelor la credite, dupa finalizarea perioadei de amanare: "nu am auzit de cazuri de persoane care au costatat ca ratele au crescut si sa dea vina pe banci", spune Alexandru Paunescu.


Existenta OUG 37/2020 este un avantaj, e clar un sprijin pentru consumatori, unii reusesc sa rezolve problemele pe perioada amanarii, dar altii nu, adauga el.


Problema se pune in cazul oamenilor care inca nu si-au gasit un loc de munca sau care au salariile diminuate din cauza crizei, pentru care cateva procente in plus la rate inseamna foarte mult, astfel ca in aceste cazuri amanarea ratelor este doar un paliativ, o solutie temporara sau uneori chiar amanarea unui deznodamant nefericit.


"Trebuie sa stie cei care au depasit 9 luni de amanare a ratelor ca exista varianta CSALB daca nu reusesc sa gaseasca o solutie cu banca si IFN-ul. Primul pas e banca, al doilea, CSALB", a spus Alexandru Paunescu.


Mai ales ca inca nu se stie daca pe fondul prelungirii pandemiei se vor mai putea lua si alte masuri pentru protectia consumatorilor.


"Nu exclud ca aceste moratorii sa fie prelungite, daca impactul pandemei asupra consumatorilor se acutizeaza sau se prelungeste", a spus seful CSALB.


Cu cat creste rata amanata


Dupa perioada de amanare, rata lunara la credit va creste, pentru ca la aceasta se adauga dobanda neplatita din perioada in care ratele au fost suspendate.


In cazul creditelor de consum, dobanda neplatita in lunile amanate se va capitaliza la soldul creditelor, astfel ca se plateste dobanda la dobanda, iar la creditele ipotecare dobanda se va plati esalonat pe 5 ani.


De exemplu, la un credit cu valoarea ramasa de rambursat de 21.000 de euro, pe o perioada de 150 de luni (12,5 ani) cu o dobanda de 6% pe an, rata de 205 euro in prezent va fi cu 5 euro mai mare, adica 210 euro, dupa 3 luni de amanare. Daca rata se amana 6 luni, va fi mai mare cu 10 euro, adica 215 euro, iar daca se amana cu 9 luni, va fi mai mare cu 15 euro, mai exact 221 de euro. (vezi aici detalii)


ARB recomanda celor care intampina probleme cu plata ratelor dupa perioada de amanare sa solicite bancii o solutie de restructurare a imprumutului. (vezi aici detalii)


Bancile au primit un numar de 362.000 de cereri de amanare a ratelor la credite, conform datelor comunicate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB). Ceea ce inseamna ca in jur de un sfert din totalul creditelor au fost amanate la plata.


Din totalul cererilor de amanare a ratelor, peste 60% au fost facute în baza Ordonanței de Urgență 37/2020 și aproximativ 40% în baza măsurilor de sprijin adoptate proactiv de bănci, începând cu luna martie, pentru clienții afectați de efectele pandemiei.