www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBanca Romaneasca anunta cum vor fi amanate ratele la credite

Autor: Bancherul.ro
2021-01-07 19:11

Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 227/2020 privind modificarea și completarea OUG nr. 37/2020


Guvernul României anunță continuarea măsurii pusă la dispoziția clienților instituțiilor bancare în primăvara lui 2020 prin crearea posibilității suspendării plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni în cadrul dat de modificarea si completarea OUG nr. 37/2020. Măsura are scopul de a susține conformarea la plată, pentru contribuabilii aflați în dificultate generată de lipsa de lichidități financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, conform unui anunt publicat de Banca Romaneasca, in care se adauga:


Conform noilor prevederi legislative rezultă că perioada maximă pentru suspendare este de 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Perioada maximă de 9 luni include și perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau în ambele cazuri.


Solicitările pentru suspendarea plății obligațiilor pot fi transmise instituțiilor bancare și non-bancare până la data de 15 martie 2021, urmând ca o decizie să fie emisă până cel tarziu la 31 martie 2021.


Pot beneficia de aceste facilități clienții care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care institușia bancară nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020 inclusiv, și nu înregistrează restanțe la data solicitării.


O altă prevedere importantă este că pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligațiilor de plată a fost formulată până pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a prezentei act normativ, suspendarea obligatiilor de plată complementar până la maximum 9 luni, se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată potrivit OUG nr.37/2020 cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată.


La creanța astfel rezultată dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.


În vederea aplicării ordonanței, Ministerul Finanțelor urmează să publice normele metodologice. Vă rugăm să transmiteți cererea dumneavoastra utilizand formularul online ce urmează a fi disponibil pe site-ul băncii după data publicării (vom anunța pe site-ul Băncii acest lucru).


Pentru detalii referitoare la OUG 227/2020 privind modificarea și completarea OUG nr. 37/2020, Banca Românească este la dispoziția clienților săi și la adresa de email suspendareplati@brom.ro.