www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareDobanzile la credite si depozite s-au intors in 2020 la nivelurile reduse din urma cu doi ani

Autor: Bancherul.ro
2021-01-06 19:57

Atat dobanzile la creditele noi in lei acordate de banci populatiei, cat si cele pentru depozitele noi in lei, au fost in scadere in luna noiembrie 2020, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Astfel, dobanda medie pentru depozitele noi in lei constituite de populatie la banci a coborat la 1,51% in luna noiembrie, de la 1,55% in luna anterioara, fiind cel mai redus nivel din august 2018.


In cazul dobanzilor la termen in lei ale firmelor, dobanda medie a scazut in aceeasi luna la 1,56%, de la 1,71% in luna anterioara, cea mai mica valoare din aprilie 2018.


In privinta dobanzilor medii la creditele noi in lei, cele pentru imprumuturile acordate populatiei au scazut, in timp ce la finantarile pentru firme a fost in crestere.


Astfel, dobanda medie la finantarile noi in lei pentru firme a crescut in luna noiembrie la 4,67%, de la 4,47% in luna anterioara.


La creditele noi in lei pentru consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atat dobanda, cat si comisioanele, a scazut in luna noiembrie 2020 la 9,85%, de la 10,15% in luna anterioara.


La creditele pentru locuinte, media DAE a ajuns la 5,15% in noiembrie, de la 5,35% in luna precedenta, cea mai redusa valoare din luna mai 2018.


Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele populatiei


Cat castigam la refinantarea unui credit de nevoi personale cu o dobanda mai mica


La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?