www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCreditele noi sunt in scadere, dar se mentin la nivelurile din anul precedent, in ciuda pandemiei

Autor: Bancherul.ro
2021-01-05 19:38

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in luna noiembrie 2020 la 5,5 milarde lei, de la 7,1 miliarde lei in luna precedenta, insa se mentine la un nivel comparabil cu luna corespondenta a anului precedent, de 5,8 miliarde lei, in contextul pandemiei coronavirusului SARS-CoV-2, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Diminuarea valorii imprumuturilor noi a fost determinata de finantarile pentru firme, a caror valoare lunara s-a diminuat cu 1,5 miliarde lei in noiembrie, la 2,4 miliarde lei, care ramane totusi apropiata de cea din luna corespondenta a anului precedent.


Finantarea firmelor este stimulata de stat, prin programul de garantii IMM Invest, care tocmai a fost prelungit pana la mijlocul anului 2021.


Si creditele pentru consum (de nevoi personale) obtinute de populatie si-au temperat avantul in noiembrie, la 1,5 miliarde lei, valoare sub cea din luna corespondenta a anului anterior, 2019, cand se ridica la 2 miliarde lei.


Singurele tipuri de credite care-si continua cresterea sustinuta sunt cele pentru locuinte, sustinute de programul cu garantii de stat Noua Casa.


Astfel, valoarea creditelor ipotecare in lei a urcat la 1,4 miliarde lei in noiembrie, de la 1,3 miliarde in octombrie, acelasi nivel inregistrandu-se si in luna noiembrie 2019.


Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele populatiei


Cat castigam la refinantarea unui credit de nevoi personale cu o dobanda mai mica


La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?