www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCredit Agricole Bank Romania a fost cumparata de Vista Bank, fosta Marfin Bank, detinuta de mogulul grec Vardis Vardinogiannis

Autor: Bancherul.ro
2021-01-04 21:18

Banca franceza Credit Agricole Bank Romania, una dintre cele mai mici din sectorul bancar, a fost cumparata de Vista Bank, fosta Marfin Bank, detinuta de mogulul grec Vardis Vardinogiannis, prin fondul de investitii Barniveld Enterprises.


Tranzactia s-ar putea finaliza in prima parte a anului, conform unui anunt al firmei de avocatura Clifford Chance Badea, care a acordat asistenta bancii franceze in aceasta tranzactie.


Una dintre avocate, Loredana Ralea, a declarat intr-un comunicat de presa: „Tranzacțiile din industria financiar-bancară sunt caracterizate de o complexitate sporită, fiind vorba despre una dintre cel mai strict reglementate industrii la nivel global”.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat in vara lui 2018 tranzactia prin care Vardinogiannis a cumparat banca cipriota Marfin Bank, o banca mica, a 21-a ca marime dintre cele 35 de banci romanesti, cu active de 2 miliarde lei si 30 de unitati.


Din 2019, Marfin Bank a fost redenumita Vista Bank.


Vista Bank avea la finalul anului 2019 active de 2,5 miliarde lei, fiind pe locul 20 in topul bancilor dupa marimea activelor, capitaluri proprii in valoare de 320 milioane lei si a inregistrat o pierdere anuala de 18 milioane lei. Banca avea 31 de unitati teritoriale si 280 de angajati.


Credit Agricole Romania avea, tot la finalul lui 2019, active de 2,3 miliarde lei, fiind pe locul 21 in topul bancilor dupa valoarea activelor.


In 2019, banca a avut pierderi de 11 milioane lei si capitaluri proprii de 188 milioane lei.


Credit Agricole are o retea de 14 sucursale teritoriale si 277 de angajati.


Banca avea la finalul lui 2019 un numar de 16.000 de clienti activi, dintre care 88% de tip retail, 11% IMM si 2% mari companii.


Rata de adecvare a capitalului s-a ridicat la aproape 17% la finalul lui 2019.


Comunicatul Vista Bank:


Vista Bank anunta acordul cu Grupul Credit Agricole pentru achizitionarea actiunilor (100%) in Credit Agricole Romania.


Achizitia este conditionata de aprobarea sa de catre Banca Nationala a Romaniei si Consiliul Concurentei din Romania, fiind estimata a se finaliza pe parcursul primului semestru al anului.


Dupa finalizarea achizitiei, Vista Bank va detine active totale de peste 1,2 miliarde euro, credite de 750 milioane euro, depozite de 1,1 miliarde euro si peste 105 milioane euro capital CET1.


Domnul Stavros Lekkakos, Presedinte al Consiliului de Administratie Vista Bank, a declarat: “Achizitia Credit Agricole Romania reprezinta un moment important pentru Vista Bank si este in conformitate cu strategia noastra de a ne creste si consolida in continuare pozitia pe piata. Ne concentram pe sustinerea economiei romanesti, prin generarea de valoare pentru toate partile interesate, clienti, angajati, actionari. Dorim sa le multumim reprezentantilor Credit Agricole pentru cooperarea si profesionalismul lor in aceasta tranzactie.”


PWC si David & Baias au acordat consultanta financiara si juridica, in timp ce Deloitte a asigurat consultanta financiara pentru anumite aspecte.


Vista Bank este prezenta pe piata bancara din Romania din 1998, detine o retea de 31 de sucursale si 320 de angajati si ofera o gama completa de produse si servicii clientilor locali si internationali. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.vistabank.ro


Credit Agricole (Romania) are o retea de 14 sucursale, active totale de 535 milioane euro, depozite de 410 milioane euro si credite de 395 milioane euro.


Comunicatul Credit Agricole:


Crédit Agricole S.A. anunta semnarea unui acord de vanzare a subsidiarei sale din Romania catre Vista Bank Romania S.A.


Crédit Agricole S.A. anunta astazi semnarea unui acord de vanzare a Crédit Agricole Bank Romania S.A. catre Vista Bank Romania S.A., subsidiara din Romania a grupului elen Motor Oil Corint Refineries S.A.


Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea si validarea de catre autoritatile competente si in conformitate cu reglementarile legale si sociale aplicabile.


Aceasta tranzactie nu are un impact semnificativ asupra indicatorilor de solvabilitate ai Crédit Agricole S.A.