www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Retrospectiva economiei mondiale in 2020

Autor: Bancherul.ro
2021-01-01 10:25

Anul 2020 va ramane in istoria economiei mondiale ca un an oribil in acceptiunea Fondului Monetar International (FMI), date fiind incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in ultimul secol, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai arata:


■ Declansarea crizei sanitare la inceput de an a surprins intreaga planeta, rand pe rand tarile lumii introducand restrictii pentru contracararea raspandirii virusului.


■ Pe de alta parte, autoritatile responsabile cu implementarea politicilor economice au lansat masuri de relaxare fara precedent pentru atenuarea impactului economic al pandemiei, volumul cumulat al programelor monetare neconventionale, programelor fiscal-bugetare si celor de venituri fiind estimat la aproximativ 20 trilioane dolari.


■ De asemenea, din perspectiva medicala am asistat la eforturi fara precedent pentru dezvoltarea de solutii, in noiembrie fiind comunicate rezultate pozitive ale testelor clinice. Astfel, campania de vaccinare a inceput in mai multe tari (inclusiv in grupul comunitar european) in luna decembrie.


■ Totodata, dupa incidenta pandemiei institutiile internationale au lansat apeluri pentru reformarea sistemului economic mondial, prin implementarea de masuri in directia digitalizarii, diminuarii poluarii si reducerii inegalitatilor veniturilor.


■ Din perspectiva economico-financiara socul exogen COVID-19 a determinat finalul ciclului economic post-criza (cel mai lung din istoria SUA, prima economie a lumii) si tranzitia spre un nou ciclu economic.


■ Evolutiile macro-financiare din ultimele luni confirma forma in V a impactului crizei sanitare in sfera economiei reale, dar si faptul ca economia mondiala a intrat intr-un nou ciclu.


■ Consideram ca accelerarea procesului de vaccinare si climatul pozitiv din pietele financiare internationale vor determina o evolutie foarte buna a economiei reale in 2021.


■ In acest context subliniem faptul ca in 2020 am asistat la diminuarea distantei dintre China si SUA din perspectiva PIB-ului nominal, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. In absenta unor socuri de proportii China va prelua de la SUA stafeta de lider al economiei mondiale pana la finalul acestui deceniu, inclusiv in contextul avantajelor din perspectiva resursele de capital uman si celor tehnologice.


■ Subliniem faptul ca in pofida crizei sanitare si panicii asociate acestui soc exogen 2020 va intra in istorie si ca anul unor evenimente care vor influenta in sens pozitiv evolutia economiei mondiale pe termen mediu.


■ In primul rand, ne referim la semnarea celui mai important acord comercial din lume (RCEP – Regional Comprehensive Economic Partnership), care va determina reducerea taxelor vamale cu 92% pentru tarile semnatare.


■ In al doilea rand, in 2020 Uniunea Europeana si Marea Britanie au ajuns la un acord privind Brexit, care garanteaza, printre altele comert liber pentru toate bunurile care respecta regulile de origine, conditii concurentiale echitabile (inclusiv in sectorul transporturilor), posibilitatea ca Marea Britanie sa continue sa participe la unele programe UE (cu exceptia Erasmus) (pana in 2027, conditionat de contributii la bugetul comunitar) (Horizon Europe, Euratom sau Copernicus), cooperare in domeniile justitie si afaceri interne si reguli pentru institutiile financiare britanice.


■ In al treilea rand, 2020 va ramane in istorie si ca anul in care s-a semnat acordul pe investitii intre China si Uniunea Europeana (ceremonia va avea loc astazi), cu impact pozitiv pe termen mediu pentru relatiile comerciale, financiare si investitionale intre aceste doua blocuri economice ale lumii, dar si pentru economia mondiala.


■ Din perspectiva Uniunii Europene 2020 a fost anul in care s-au negociat si adoptat programe fara precedent (inclusiv Next Generation), care vor determina redinamizarea economiei si accelerarea procesului de convergenta economica regionala.


■ Translatand spre economia Romaniei in 2020 s-a consemnat o dinamica anuala pozitiva a investitiilor productive inclusiv in T2 (perioada cu cea mai severa ajustare a economiei din ultimele decenii). Totodata, printr-un mix adecvat de politici economice (inclusiv programul IMM Invest) Romania si-a pastrat rating-ul investitional, consolidat baza productiva si redus costurile de finantare, cu toate ca marja de manevra la momentul incidentei pandemiei a fost limitata.