www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ghid pentru grantul de capital de lucru, realizat de Banca Transilvania

Autor: Bancherul.ro
2020-12-30 09:08

Ghid pentru grantul de capital de lucru, publicat de Banca Transilvania


Ai bifat toate criteriile din etapa de selectie a Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si ai fost acceptat in program? Perfect! Hai sa iti spunem care sunt pasii urmatori.


Cum iti deschizi subcontul de grant?


Daca esti client BT:


- iti vom deschide automat subcontul de grant, dupa ce primim lista aplicantilor de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri


- asigura-te ca ai activat BT24/NEO, serviciul nostru de Internet Banking, pentru a putea derula tranzactiile online


Daca nu esti client BT:


- daca ai o firma sau un PFA si esti asociat unic, iti poti deschide 100% online contul curent la BT si beneficiezi automat de Internet & Mobile banking, prin NEO

- dupa ce ai deschis contul curent, iti vom deschide automat si subcontul de grant, dupa ce primim lista aplicantilor de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri


Ce trebuie sa stii inainte sa folosesti banii?


- In momentul in care firma ta va fi acceptata in program, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri te va anunta printr-un mesaj pe adresa de e-mail indicata in momentul inscrierii; in aplicatia ministerului o sa regasesti contractul de finantare, pe care va trebui sa-l semnezi electronic in termen de 20 de zile de la primire.


- De asemenea, semnarea si transmiterea acestui contract va trebui insotita de dovada aportului propriu (co-finantare) de 15% din valoarea grantului primit – in acelasi termen de 20 de zile.


- Poti sa faci dovada existentei aportului propriu (co-finantare) prin: extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit.


- Ai maximum 180 de zile din momentul incasarii ajutorului financiar sa folosesti banii. Suma nefolosita in acest termen trebuie returnata catre minister.


- Tot in acest termen de 180 de zile va trebui sa incarci in aplicatia ministerului un raport de progres (anexa la OUG 130), adica un tabel in care detaliezi sumele utilizate din credit impreuna cu facturile / contractele si ordinele de plata realizate din contul special (copie dupa documente).


- Vei putea face plati din subcontul de grant doar prin ordine de plata. Deci nu poti sa ridici cash si nici sa faci plati cu cardul.


Ce fel de plati poti face din banii din grant?


Poti face orice cheltuieli ce tin de desfasurarea activitatii curente/operationale ale afacerii tale, adica:


- Achizitia de materii prime si materiale, stocuri de marfuri


- Plata datoriilor curente si restante fata de furnizori, inclusiv plata utilitatilor (energie, apa, gaze, etc.)


- Plata chiriei pe baza de contract incheiat (chiria in avans nu este eligibila)


- Servicii necesare activitatii curente, cu excepția serviciilor de consultanta, a studiilor si altor categorii de servicii indirecte


- Plata achizitiilor de materiale de dezinfectie si echipamente pentru protectia impotriva raspandirii virusului SARS COV 2


- Achizitia de obiecte de inventar necesare desfasurarii activitatii de baza


- Achizitia de echipamente, utilaje, instalatii, tehnologii sau alte dotari necesare reluarii activitatii de baza


- Plata datoriilor catre bugetul statului, cu exceptia TVA-ului deductibil


- Poti face plati si in valuta, insa doar la cursul de schimb Info EURO din luna septembrie 2020, adica 1 EUR = 4.8395 LEI. Diferenta de curs va fi considerata neeligibila, asa ca va trebui sa o suporti tu.


Ce cheltuieli nu poti face din acesti bani?


- Achizitii de bunuri second hand


- Achizitii in sistem leasing – inclusiv plata ratelor de leasing


- Cheltuieli cu chiria activelor corporale, cu exceptia chiriilor pe baza de contract, pentru sediul social sau punctele de lucru unde iti desfasori activitatea de baza


- Cheltuieli cu consultanta


- Plata cheltuielilor cu salariile nete


- Terenuri, terenuri construite, imobile, mijloace de transport, rate si/sau rambursari la credite / linii de credite / leasing, dobanzi, garantii


Orice plata faci, pentru achizitii sau cheltuieli nepermise, va determina pierderea ajutorului primit in cadrul Programului si recuperarea sumelor primite in cadrul acestui Program.


Ce iti recomandam noi, ca sa fii sigur ca folosesti banii asa cum trebuie:


- In momentul in care ai primit in subcont banii din program, incearca sa-ti faci un sumar al cheltuielilor pe care le vei avea in urmatoarele 3-6 luni.


- La orice plata pe care vrei sa o faci din acest subcont, consulta de doua ori lista cheltuielilor eligibile si de trei ori lista cheltuielilor nepermise din program.


- Verifica periodic soldul ramas din valoarea grantului, astfel incat sa stii ce plati mai poti face din cont


- Pentru o evidenta cat mai corecta si mai clara a co-finantarii pe care firma ta trebuie s-o asigure, vireaza inca de la inceput acei 15% in contul special de derulare a platilor din program.


- Daca firma ta este inregistrata la ANAF ca platitoare de TVA, ar fi bine ca in momentul in care incepi sa folosesti banii din subcontul de grant, sa virezi in acest cont contravaloarea TVA-ului. Astfel, la finalul celor 180 de zile de utilizare a grantului, nu o sa mai ai emotii ca nu ai folosit corect fondurile.


- Conform legislatiei specifice programului, e nevoie sa arhivezi si sa pastrezi toate documentele care au legatura cu grantul (documentele de la inscriere si pana la utilizarea grantului) pe o perioada de 10 ani.


Important


- Daca firma ta nu este platitoare de TVA, sumarul platilor inregistrate in raportul de progres trebuie sa reprezinte 100% din suma grantului primit + cofinantare (15% din valoare grantului).


- In cazul in care firma ta este platitoare de TVA, la sfarsitul celor 180 de zile, raportul de progres trebuie sa insumeze plati catre furnizori de 1.19 x (valoarea grantului utilizat + co-finantare).


Pentru plata contractelor, datoriilor la bugetul de stat, taxe si impozite locale, ramane de asigurat doar co-finantarea de 15%.


Exemplu 1.


Pentru 1.000 lei grant trebuie sa ai plati catre furnizori in valoare de 1.368,5 lei, adica 1.000 lei grant + 150 lei co-finantare + 218,5 lei TVA


Exemplu 2.


La 1.000 lei grant trebuie sa ai plati catre bugetul de stat in valoare de 1.150 lei.


- Firma ta trebuie sa mentina sau sa suplimenteze numarul de angajati existenti la data inscrierii electronice (Registrul salariatilor din Revisal, asumat de reprezentantul legal) pentru o perioada de minim 6 luni de la momentul platii ajutorului financiar, cu exceptia situatiilor in care contractele individuale de munca sunt incheiate pentru sezonieri sau/si zilieri.


- In cazul nerespectarii asigurarii platilor neeligibile, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va cere restituirea ajutorului primit.