www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareGuvernul va adopta un nou moratoriu pentru amanarea ratelor la creditele acordate de banci, conform normelor europene

Autor: Bancherul.ro
2020-12-29 07:24

Premierul Florin Citu a anuntat ieri ca Guvernul va adopta un nou moratoriu privind amanarea ratelor la creditele acordate de banci persoanelor fizice si firmelor, conform normelor impuse de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).


Conform ABE, in cadrul noilor moratorii generale pentru amanarea ratelor la credite, perioada maxima de amanare nu poate fi mai mare de noua luni. 


Aceasta inseamna ca cei care si-au amanat deja ratele pentru o perioada de 6 luni, de exemplu, vor putea sa le amane doar pentru inca 3 luni, astfel ca in total sa fie noua luni. Cei care si-au amanat deja ratele pe perioade de peste noua luni, nu-si vor mai putea prelungi termenul. (vezi aici detalii)


Florin Citu: "Am mai avut discuții în toată această perioadă, și se consolidează, referitoare la amânarea plății ratelor la bănci.


Ştiţi foarte bine că există o decizie a EBA, Autoritatea Bancară Europeană, care spune că se pot amâna aceste rate până la nouă luni.


În acest moment am găsit o soluție, zic eu, pe care o vom prezenta, prin care vom putea să prelungim această facilitate pentru anumite categorii.


Când o să avem, și sper ca în zilele următoare să avem detaliile, o să venim și public cu această ordonanță.


Dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă și ne apropiem de o soluție care să permită celor care au fost și sunt încă afectați de această perioadă de criză, să poată să beneficieze în continuare, sau alții care au fost afectați mai târziu, să beneficieze de această facilitate.


Repet, detaliile le voi prezenta în zilele următoare. Este o soluție care intră în acel șablon pe care ni l-a dat Autoritatea Bancară Europeană."