www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCreditele ipotecare si pentru firme isi continua cresterea sustinuta, in timp ce imprumuturile pentru consum stagneaza

Autor: Bancherul.ro
2020-12-28 21:56

Soldul creditelor in lei pentru locuinte si al finantarilor pentru firme acordate de banci si-au continuat cresterea in luna noiembrie 2020, intr-un ritm sustinut, mai ridicat decat cel din anul precedent, in ciuda crizei COVID-19, in timp ce imprumuturile pentru consum destinate populatiei au stagnat pentru a treia luna consecutiv, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Astfel, soldul creditelor in lei pentru consum a ramas neschimbat in luna noiembrie, la 49,5 miliarde lei, la fel ca in octombrie si septembrie.


In schimb, creditele ipotecare in lei si-au sporit valoarea cu 1 miliard de lei in luna noiembrie, la 66,6 miliarde lei, un ritm usor mai ridicat decat in octombrie, cand cresterea soldului a fost de 0,9 miliarde lei.


Ritmul de crestere al soldului creditelor imobiliare din noiembrie este usor peste nivelul din luna noiembrie a anului precedent, cand valoarea acestor tipuri de imprumuturi a sporit cu 976 milioane lei.


Un avans si mai important l-au inregistrat creditele in lei acordate de banci societatilor nefinanciare: 1,2 miliarde lei in noiembrie, usor sub valoarea din octombrie, de 1,3 miliarde lei.


Soldul total al creditelor pentru firme acordate de banci a ajuns astfel la 73 miliarde lei in noiembrie 2020, cu 4,4 miliarde lei peste nivelul din decembrie 2019.


Ritmul de crestere al finantarilor in lei acordate de banci firmelor a fost luna trecuta cu mult peste cel din aceeasi luna a anului precedent, cand soldul acestor tipuri de credite practic a stagnat, conform statisticilor BNR.