www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareRevenire in V a platilor cu cardul

Autor: Bancherul.ro
2020-12-23 18:51

Platile cu cardul au avut o revenire puternica in trimestrul trei al anului, atingand noi valori record, dupa ce in trimestrul anterior au fost afectate de pandemia COVID-19, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Astfel, valoarea platilor cu cardurile de debit a depasit 30 de miliarde de lei in trimestrul trei din 2020, cu 5 miliarde de lei peste nivelul trimestrului anterior si cu aproape 6 miliarde lei mai mult decat in trimestrul trei al anului precedent.


Tranzactiile cu cardul au atins astfel un record istoric la finalul lunii septembrie, valoarea lor dublandu-se pe parcursul ultimilor trei ani.


Si platile cu cardurile de credit s-au revigorat in T3 2020, atingand valoarea de 3,6 miliarde lei, cu 600 milioane lei peste nivelul din trimestrul anterior, revenind astfel la nivelul inregistrat in acelasi interval din anul precedent.


La randul lor, valoarea cumparaturilor cu carduri la POS-urile magazinelor si altor furnizori de servicii a stabilit un record in T3 2020, de aproape 20 de miliarde de lei, cu 4,3 miliarde lei mai multe decat in trimestrul anterior si cu 3,4 miliarde lei in plus fata de T3 2019.


Fireste ca si retragerile de numerar la ATM-uri au avut o revenire importanta in trimestrul trei al anului, pe fondul revenirii economiei din criza COVID-19.


Valoarea retragerilor de numerar a atins 55,5 miliarde lei in perioada iulie-septembrie, cu peste 9 miliarde lei mai mare decat in cele trei luni precedente, dar cu aproape un miliard sub nivelul din trimestrul trei al anului precedent.


Numarul cardurilor active a crescut in T3 2020 pana la 14,2 milioane, cu 0,4 milioane mai multe fata de trimestrul anterior (vezi aici detalii).