www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Salariul real, in crestere cu 5% in 2020

Autor: Dan Palangean
2020-12-18 13:01

Câștigul salarial mediu brut pe luna octombrie 2020 a fost de 5.452 lei, cu 0,7% mai mult decât în luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.


Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.343 lei (686 euro la cursul din noiembrie, când s-au încasat banii).


Ajustarea cu nivelul preţurilor conduce la un nivel de 1.250 de euro, sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE.


Pe fondul unei inflații mai reduse decât se anticipa la începutul anului (2,24%), puterea de cumpărare faţă de aceeaşi lună a anului anterior a avansat cu 4,9%.


Astfel, salariul real s-a păstrat în apropierea pragului de cinci procente în partea a doua a anului. Față de octombrie 1990, ultima lună înaintea liberalizării preţurilor, creșterea față de luna anterioară a fost de un punct procentual, până la 224,8%.


De reținut, majorarea câștigurilor salariale contrastează cu scăderea productivității muncii în industrie (-7,2%, media pe primele nouă luni din anul curent, deși a revenit la +6% în septembrie).


Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat pe segmentul de tranzacții imobiliare (+10,8% nominal și +8,4% în termeni reali, ajustat cu creșterea prețurilor). Acesta a fost urmat de industria extractivă (+9,2% nominal și +6,8% în termeni reali).


În contextul crizei economice și a calității serviciilor oferite, surprinde oarecum poziționarea în top a sectoarelor de Energie electrică şi termică, gaze, apă (+8,7% nominal și +6,3% în termeni reali), respectiv „Distribuţia apei, salubritate, deşeuri” (+8,2% nominal și +5,9% în termeni reali).


Acestea au devansat sănătatea (doar +7,9% nominal și 5,5% real). Celelalte sectoare bugetare s-au poziționat sub media pe economie, cu administrația publică ( +5,5% nominal și +3,2% real) plasată peste învățământ (5,0%, respectiv 2,7%).


De reținut, puterea de cumpărare a angajaților a crescut în toate sectoarele de activitate, cu excepția HoReCa, aflată în declin semnificativ (aproape zece procente scădere a puterii de cumpărare), după o tentativă timidă de revenire.


Peste media de creștere a salariilor în termeni reali pe economie s-au situat domenii precum industria prelucrătoare, IT-ul (ambele cu +5,4%), comerțul (+5,3%) sau serviciile administrative suport (+5,2%), în timp ce intermedierile financiare (împreună cu asigurările) și construcțiile (+2,9%) s-au repliat sub această medie, alături de telecomunicații (+2,2%) și sectorul de cercetare-dezvoltare (+1,6%).