www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareEximbank a majorat creditarea firmelor cu 24%, in timpul pandemiei COVID-19

Autor: Bancherul.ro
2020-12-10 22:33

Eximbank si-a majorat cu 24% volumul de credite brute acordate companiilor in acest an comparativ cu anul precedent, in contextul pandemiei COVID-19, in timp ce rata creditelor neperformante se afla in scadere, la 2,8%, conform datelor furnizate de banca la solicitarea Bancherul.ro.


Eximbank a mai facut urmatoarele precizari:


"Anul acesta, eforturile EximBank s-au concentrat pe susținerea întreprinzătorilor în depășirea acestei perioade excepționale, iar, pentru aceasta, banca a făcut multe schimbări extrem de rapide.


Astfel, EximBank a oferit clienților posibilitatea amânării obligațiilor scadente față de bancă, a prelungit liniile de credit scadente, a simplificat procesul de aprobare a solicitărilor clienților atât în ceea ce privește documentația, cât și a modalității de transmitere a acesteia, și a acordat rapid facilități pentru capital de lucru pentru clienții impactați.


În plus, banca a exploatat în beneficiul antreprenorilor o resursă financiară suplimentară prin participarea la programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest.


Suplimentar, companiile mari și IMM-urile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019 beneficiază de produse noi de finanțare și garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investiții și relansare economică.


Prin acest program se asigură acces  complementar programului IMM Invest la instrumentele de suport oferite de statul român și obținerea unui nivel de susținere similar cu companiile europene pentru toate firmele românesti eligibile interesate.


Ca rezultat, activitatea EximBank s-a intensificat, iar după nouă luni înregistrează o performanță financiară bună: volumul creditelor brute a depășit 5 miliarde de lei, în creștere cu 24% față de anul precedent, iar expunerea totală administrată s-a majorat cu 1,8 miliarde de lei, până la 12,2 miliarde de lei, potrivit datelor financiare neauditate.


Totodată, ca urmare a adoptării unei abordări prudente atât pentru bancă, cât și pentru clienți, banca a înregistrat o rată a expunerilor neperformante de 2,8%, îmbunătățită semnificativ față de cea din decembrie 2019 și mult sub media sistemului bancar (4,3%).


EximBank va continua să fie alături de întreprinzătorii români care sunt presați să adopte comportamente strategice diferite pentru a depăşi momentele de cotitură pentru firmele lor și le va oferi soluţiile financiare care să le permită să meargă mai departe și să se dezvolte."