www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BRD nu crede ca se va agrava criza coronavirusului, dar se va prelungi, iar revenirea economiei va fi in forma de U, nu in V

Autor: Bancherul.ro
2020-11-06 13:20

Conducerea BRD Groupe Societe Generale considera ca in ciuda recrudescentei crizei coronavirusului, intrata in al doilea val, criza economica nu se va adanci mai mult, dar recesiunea se va prelungi si anul viitor, iar revenirea va fi mai prelungita, in forma de U, nu de V, cum se estima initial.


"Cu cat se prelungeste, cu atat mai grava va fi criza, dar totusi aceasta nu este atat de mare cum am prevazut initial, iar anul viitor ar putea fi o revenire a economiei, dar nu V, ci mai degraba in U", a declarat Philippe Thibaud, Deputy CEO Risks la BRD, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor bancii in T3 2020.


Anul viitor va fi in continuare recesiune si va afecta rata creditelor neperformante (NPL), a adaugat el. Totusi, banca ar putea avea un cost de risc mai mic in 2021, spre normalizare, pentru ca a provizionat deja posibilele falimente.


Oficialul BRD a spus ca banca are un cost al riscului mai redus decat cel anticipat in T2, de 120 puncte de baza. In acest an, costul riscului va ramane in jurul a 100 de puncte, iar anul viitor va evolua in functie de ce se va intampla cu criza.


Si rata creditelor neperformante este mai mica decat cea anticipata, din cauza numarului redus de falimente, precum si a ponderii de doar 15% a creditelor amanate.


Clientii BRD care si-au amanat ratele si le-au reluat au un "foarte bun comportament de plata pana acum, ramane de vazut ce se va intampla cu cei care termina in decembrie".


O pondere de 11% din portofoliul de credite al BRD se afla in stadiul 2 de neperformanta, cu grad de acoperire de 100%.


"Inca suntem in scenariu de baza, probabil prelungit, avem o abordare conservatoare a costului riscului".


Francois Bloch, CEO-ul BRD, a raspus, intrebat de planul privind plata dividendelor: "Din cauza incertitudinii, inca nu stim ce vom face cu dividendele, ramane de vazut ce se va inampla cu economia cand statul nu va mai putea acorda sprijin firmelor."


Productia de noi credite de consum a revenit la nivelul de anul trecut, in T3 2020, iar veniturile au fost peste asteptari.


"Reducerea dobanzii in continuare va afecta veniturile, asa ca vom continua sa diminuam costurile, fiind dificil sa prevedem volumele de noi credite."


"Inca este potential pentru creditare retail, dar nu suntem interesati de cota de piata, unde suntem, cu 14%, intr-o pozitie puternica", a spus Radu Topliceanu, Deputy CEO Retail.


"Pe corporate, daca vedem scaderi de dobanda, iesim, nu vrem volume mari, suntem prudenti in risc", conform Stephane Fortin, Deputy CEO Finance/Treasury.


Soldul de credite pentru companii mari a scazut cu 2% y/y.