www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



E un mit ca nu se poate pune poprire pe conturile Revolut; nu este un mijloc de evaziune fiscala

Autor: Bancherul.ro
2020-11-05 22:42

Detinatorii celor 1,2 milioane de conturi Revolut din Romania vor putea avea de saptamana viitoare si conturi IBAN romanesti furnizate de Libra Bank, nu doar cele inregistrate in Lituania, ca pana acum, ceea ce le va permite sa incaseze mai usor bani, inclusiv salarii.


Revolut are insa comisioane mai mari decat bancile la retragerile de numerar, iar cursul valutar practicat este netransparent.


Comisionul Revolut la retragerile de numerar care depasesc, pe parcursul unei luni, valoarea de 800 de lei, este 2% din suma retrasa, de trei ori mai mare decat comisioanele bancilor. (vezi aici detalii)


Noile conturi Revolut in lei furnizate de Libra Bank vor putea fi poprite de ANAF sau de executorii judecatoresti? Pentru ca se stie ca unul dintre avantajele conturilor Revolut este aceea ca nu pot fi executate silit, a fost intrebarea pusa de un jurnalist in cadrul unei conferinte online in care s-a anuntat parteneriatul Libra-Revolut.


Irina Scarlat, Global Head of Growth la Revolut, a raspuns:


"Revolut nu este modalitate de evaziune fiscala si este un mit ca nu pot fi restrictionate conturile Revolut. Utilizatorii care folosesc Revolut trebuie sa accepte termenii si conditiile de utilizare a serviciilor Revolut, in care se specifica faptul ca acestia au obligatia de a respecta legislatia fiscala. Revolut nu poate fi folosit pentru evaziune fiscala. Nu cred ca acesta a fost vreodata un avantaj, dovada stau mesajele de la unii utilizatori care se plang de blocarea conturilor in vederea justificarii sursei fondurilor.


Desi oferim conturi IBAN in lei, nu functionam ca o banca, ci in baza licentei de emitent de bani electronici acordata de banca centrala a Lituaniei".


[1]


Intrebata daca Revolut a primit solicitari de la ANAF in vederea furnizarii de informatii despre clienti, sefa Revolut a raspuns: "este o informatie confidentiala, nu o pot comunica".


Emil Bituleanu, directorul general al Libra Internet Bank, a precizat ca banca nu poate da curs solicitarilor de poprire a conturilor furnizate Revolut:


"Daca noi primim o solicitare de poprire de la ANAF, nu vom putea da curs acestia, intrucat noi nu stim cine este clientul, pentru ca noi suntem doar furnizori de tehnologie, iar clientii sunt ai Revolut, desi au IBAN emis de Libra. Sunt conturi deschise la banca noastra de Revolut, conform cu legislatia bancara europeana, agreata de catre BNR".


[2]


Sefa Revolut a mentionat ca solicitarea de poprire a unui cont primita de banca de la ANAF sau executor judecatoresc este transmisa mai departe catre Revolut, care coopereaza mai departe.


"Situatie care se intampla si anterior, deci nu este nicio diferenta fata de modul in care functionam anterior", a adaugat Irina Scarlat.


"Revolut are o colaborare deschisă cu toate instituțiile de reglementare din țările în care suntem prezenți și bineînțeles că dăm curs solicitărilor primite de la aceștia", a mai spus reprezentanta Revolut, pentru Bancherul.ro.


Cum ramane atunci cu normele bancare de cunoastere a clientelei si de prevenire a spalarii banilor si finantarea terorismului? Care este obligatia legala a bancii, in acest caz? l-am intrebat pe seful Libra Internet Bank.


Acesta a raspuns ca banca urmareste tipologia platilor procesate pentru clientii Revolut, in vederea depistarii tranzactiilor suspecte de spalare a banilor.


Banii din conturile Revolut nu sunt garantati


E important de stiut ca banii din conturile Revolut nu sunt in prezent garantati, asa cum se intampla cu depozitele la banci.


Asta intrucat banii din conturile Revolut sunt considerati moneda electronica, conform legislatiei bancare, neintrand in sfera garantarii.


In prezent, Revolut nu este autorizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), ci de Banca Nationala a Lituaniei.


Sefa Revolut, Irina Scarlat, a spus insa ca pana la finalul acestui an Revolut ar putea notifica BNR cu privire la activarea in Romania pe baza licentei de functionare obtinuta recent de la Banca Centrala Europeana (BCE), prin pasaport european.


In aceste conditii, Revolut urmeaza sa beneficieze de protectia schemei de garantare a depozitelor europeana, dat fiind ca va activa ca o banca si va putea sa acorde si credite.


Sefa Revolut a mentionat ca are in plan si acordarea de credite in Romania, considerand ca dobanzile practicate in prezent de banci sunt foarte ridicate, in raport cu cele din alte tari.