www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCreditele pentru locuinte si finantarile pentru firme au ajuns la niveluri record in septembrie, in ciuda crizei COVID-19

Autor: Bancherul.ro
2020-10-26 20:28

Creditele in lei pentru locuinte si pentru dezvoltarea afacerilor acordate de banci au atins niveluri record in luna septembrie, in ciuda recrudescentei crizei COVID-19, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


In schimb, creditele pentru consum obtinute de gospodariile populatiei stagneaza, mentinandu-se sub nivelul record atins inainte de izbucnirea epidemiei coronavirusului din aceasta primavara.


Concret, soldul imprumuturilor pentru locuinte in lei a atins nivelul record de 64,6 miliarde lei in luna septembrie 2020, in crestere cu 800 milioane lei fata de luna anterioara, un ritm apropiat de cel din august si iulie.


Creditele ipotecare si-au mentinut ritmul de crestere pe tot parcursul ultimelor luni de criza COVID-19, spre deosebire de alte tipuri de imprumuturi, iar acum sunt sustinute si de noul program Noua Casa garantat de stat.


In schimb, valoarea creditelor pentru consum in lei au avansat in septembrie cu numai 250 milioane lei, la un total de 49,4 miliarde lei, mentinandu-se usor sub nivelul din momentul izbucnirii crizei coronavirusului, cand au atins valoarea de 49,5 miliarde lei.


Cel mai mare avant l-au avut insa finantarile pentru firme in lei, cu 1,2 miliarde lei in septembrie, la un nivel record de 70,4 miliarde lei.


Creditele pentru companii sunt stimulate de programul guvernamental IMM Invest, lansat pentru combaterea crizei COVID-19.


Cresterea creditarii in contextul crizei coronavirusului este o veste buna pentru economia Romaniei. Mai ales ca este vorba de finantari sustenabile, pentru locuinte si pentru firme, care sustin deszvoltarea economiei, mai putine credite pentru consum.