www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Deficitul contului curent, cu 18,5% mai mic decât anul trecut. Minusul cronic pe segmentul de bunuri, majorat cu 8%

Autor: Dan Palangean
2020-10-20 19:21

Contul curent al balanței de plăți a consemnat pe primele opt luni din 2020, un deficit de 5.789 milioane euro, cu 18,5% mai mic față de aceeași perioadă a anului anterior.


Deficitul pe segmentul de bunuri s-a majorat cu 8% (de la -10,97 miliarde euro la -11,83 miliarde euro) dar a fost acoperit parțial de o creștere similară a soldului pozitiv pe partea de servicii (de la +5,41 miliarde euro la 5,84 miliarde euro). Rezultatul cumulat pe segmentul combinat de bunuri şi servicii a fost o creștere cu 8% a rezultatului negativ net, până la aproape șase miliarde euro.


Soldul tradițional pozitiv la serviciile de transport s-a diminuat cu 12% iar cel de la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor cu 18%). Pe fondul restricțiilor de deplasare, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a fost de numai 46%. Per total, minusul rezultat pe acest segmentul serviciilor a depășit pragul de un milliard de euro, dar s-a diminuat cu 32% față de aceeași perioadă a anului anterior.


Îmbunătățirea soldului balanșei comerciale a venit preponderent din diminuarea mai redusă (-8%) a intrărilor pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii - şi alte venituri primare - impozite, subvenții -), față de scăderea de -23% a ieșirilor. La aceasta s-a adăugat avansul considerabil al rezultatului pozitiv net (+91%) la veniturile secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate.


Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2020 au însumat doar 1.396 milioane euro, adică 68% mai puțin față de cele 4.364 milioane euro consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 994 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 402 milioane euro. Datoria externă totală a ajuns în august 2020 la peste 116 miliarde euro și a avansat cu mai mult de zece miliarde de euro peste cea consemnată la finele anului trecut.


[1] 


Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost de 17%, sub nivelul de 19,3% consemnat pentru 2019. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,8 luni, peste cele 4,5 luni consemnate la finele anului precedent (datele pe 2019 au fost revizuite).


Relevant pentru ameliorarea stabilității macroeconomice, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală, s-a situat la 79,5%, peste nivelurile înregistrate în perioada 2017 – 2019.