www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareRaiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Autor: Bancherul.ro
2020-10-13 22:42

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor.


"Documentul de informare cu privire la comisioane și glosarul se pun la dispoziția consumatorilor: a) în orice moment; b) într-un mod ușor accesibil, inclusiv persoanelor care nu sunt clienți, în format electronic pe site-urile internet, după caz, precum și în incintele prestatorilor de servicii de plată accesibile consumatorilor", prevede legea.


Legea este o transpunere a unui directive europene menite sa permita clientillor bancilor sa compare mai usor costurile unui cont bancar standard din ofertele mai multor banci si sa-l aleaga pe cel mai ieftin.


Documentul standard privind comisioanele include cateva servicii de baza aferente unui cont, card si online banking, precum administrarea lunara, retragerile de numerar la ghisee, transferurile sau dobanda pentru descoperitul de cont, astfel incat sa fie mai usor pentru consumatori sa aleaga cea mai buna oferta, in loc sa parcurga lista stufoasa cu toate comisioanele practicate de o banca.


Mai mult, legea prevede ca aceste comisioane sa fie incluse intr-un comparator online si mai usor de accesat de catre consumatori, pe site-ul ANPC. Acest comparator este insa intr-un format greu de accesat si de vazut.


Conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza comisioanelor standard prevazute in documentul de informare, costul unui cont curent standard din oferta a 20 de banci romanesti variaza intre 15 lei la Libra Bank si 70 de lei la Raiffeisen Bank. (vezi foto)


Topul a luat in calcul doar comisioanele standard, din afara pachetelor sau a ofertelor cu incasarea salariului in cont. (vezi aici o comparatie a pachetelor de cont cu incasarea veniturilor)


Documentul de informare standard impus de lege mai include si dobanda pentru descoperitul de cont, care variaza intre 10,33% la CEC Bank si 16,4% la BCR. (vezi aici topul dobanzilor la descoperitul de card)


ACTUALIZARE 17.10.2020


Raiffeisen Bank a publicat pe site, dupa aparitia articolului, documentele de informare privind costurile conturilor, la acest link