www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCNA interzice o reclama Provident la credite; ce spune IFN-ul

Autor: Bancherul.ro
2020-10-04 09:19

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa interzica o reclama la creditele IFN-ului Provident difuzata pe posturile de televiziune, pentru ca nu informa corect publicul cu privire la costul ridicat al respectivelor imprumuturi, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE).


Mai exact, in reclama Provident se afisa, cu litere mari, doar rata lunara la imprumut, in timp ce costul creditului, foarte ridicat, sub forma Dobanzii Anuale Efective (DAE) era afisat cu litere mici, in subsolul spotului TVA, ilizibil pentru telespectatori.


"Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spotului publicitar aferent campaniei de promovare a produsului „Provident”, difuzat de posturile de televiziune în perioada 31.08-06.09.2020, fără a se ține cont de dispozițiile art. 94 lit. a din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri : a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext ; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie”, se arata intr-o informare a CNA transmisa Bancherul.ro.


Provident ne-a transmit urmatoarele:


"Reclama nu a fost interzisă. Decizia nu mai are aplicabilitate având în vedere ca spotul nu mai e on air, dar noi credem că spotul respectă toate cerințele legale și nu e cu nimic diferit (în ce privește fontul și locul unde e afișat exemplul reprezentantiv) față de cele promovate de toate instituțiile financiare care sunt on air cu reclame tv."


- Ati contestat decizia CNA?


Provident: "Am formulat un punct de vedere cu privire la observațiile lor pe care l-am și transmis."