www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Imprumuturile pentru consum si-au redus la jumatate ritmul de crestere, pe cand creditele imobiliare sunt neafectate de criza

Autor: Bancherul.ro
2020-09-23 23:52

Valoarea creditelor pentru consum in lei acordate de banci populatiei si-a redus la jumatate ritmul de crestere in luna august, comparativ cu luna precedenta si cu aceeasi perioada a anului precedent, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Soldul acestor imprumuturi este, totusi, in crestere, pentru a treia luna consecutiv, dupa doua luni de scadere, in aprilie si mai, in conditiile crizei COVID-19.


In iulie, revenirea creditelor pentru nevoi personale a fost puternica, soldul acestora inregistrand un avans de peste 500 milioane lei, insa in august ritmul de crestere a scazut la jumatate, respectiv 241 milioane lei, la un total de 49,2 miliarde lei.


In total, pe primele opt luni ale anului, creditele de consum au inregistrat o crestere de numai 160 milioane lei, fata de o dinamica de 2,8 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.


In schimb, creditele pentru locuinte raman neafectate de criza COVID-19: in august, soldul acestora a avansat cu 0,8 miliarde lei, la fel ca in luna precedenta, un ritm lunar comparativ cu cel din anul precedent.


In primele opt luni ale acestui an, soldul creditelor in lei pentru locuinte a sporit cu 5,7 miliarde lei, la un 63,8 miliarde lei in total, mai mult decat in acelasi interval al anului trecut, cand creditele imobiliare au crescut cu 5,4 miliarde lei. Si asta in conditiile in care Programul Prima Casa a functionat doar in primul trimestru.


Si creditele acordate de banci firmelor au un ritm de crestere sustinut, stimulat de programul guvernamental IMM Invest.
Soldul creditelor in lei acordate firmelor a crescut cu 1,1 miliarde lei in august, un ritm apropiat de cel din luna precedenta, la un total de 69,1 miliarde lei.


Comparativ, in luna august a anului precedent, finantarile in lei pentru firme stagnau fata de luna anterioara.


De altfel, finantarile in lei pentru firme au fost in scadere in toate lunile din acest an, mai accentuat dupa izbucnirea pandemiei si abia in luna august au depasit nivelul inregistrat la finalul anului trecut, de 68,6 miliarde lei. (vezi graficul)