www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



-4,6%, evoluția PIB pe primul semestru. IT-ul și construcțiile au acoperit din reculul înregistrat de industrie și servicii

Autor: Dan Palangean
2020-09-09 17:45

INS a modificat ușor în sus, la -4,6%, evoluția PIB pe primul semestru al anului în curs, dar a păstrat nivelul de -3,9% calculat sezonier. Rezultatul brut de circa 440 miliarde lei a fost adus la 510 miliarde lei după ajustarea cu sezonalitatea.


Distribuţia PIB pe cele două jumătăţi ale anului nu este echilibrată iar în acest an diferența dintre semestre ar urma să fie și mai pronunțată, de la o distribuție de tip 45%/55% spre una de tip 40%/60%. Pentru realizarea prognozei de 1.058 miliarde lei pentru PIB 2020, ar mai fi necesar un rezultat de 618 miliarde lei pe al doilea semestru. De care depinde și încadrarea în deficitul bugetar reprogramat recent la 91 miliarde lei sau 8,6% din PIB.


Pe sectoare de activitate, scăderea cu 14,1% a producției industriale a condus la o influență negativă de trei puncte procentuale pe rezultatul PIB. Segmentul de spectacole, reparații uz casnic etc., deși relativ mic, a mai adus -1,1pp iar comerțul însumat cu zona de hoteluri și restaurante a mai adăugat pe partea negativă -0,9 pp. În pofida condițiilor meteo nefavorabile, agricultura nu a adus deocamdată decât o influență de -0,1 pp. Pentru susținerea PIB, au venit cu influențe pozitive sectoarele de informații și comunicații (+12,1% volum de activitate, concretizat în +0,7pp aport la PIB) și cel de construcții (+15,5% și, repectiv +0,5pp).


[1]


De reținut, deficitul din comerțul internațional cu bunuri și servicii a depășit pragul de 20 de miliarde de lei. Diferenţa pronunțată ca ritm de scădere între exporturi (-15,1%) și importuri (-9,4%) a condus la un efect nefast de -2,3 pp pe PIB, adică jumătate din scăderea acestuia, contabilizată pe partea de utilizare.


Ceea ce, dincolo de șocul produs de pandemie, arată că majorarea veniturilor a depășit capacitatea economiei de a acoperi cererea suplimentară (comerțul cu amănuntul a rămas ușor pe plus în S1 2020, cu +0,5%) iar produsele autohtone au pierdut teren în fața produselor de import.