www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile au inasprit conditiile de creditare pentru populatie, dar le-au mentinut constante pentru firme

Autor: Bancherul.ro
2020-09-01 18:42

Aproape toate bancile au inasprit standardele de acordare a creditelor de consum pentru populatie, din cauza crizei pandemiei coronavirusului, arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


In cazul creditelor ipotecare, mai putine banci au devenit mai restrictive, insa majoritatea lor au inasprit conditiile pentru accesul la un imprumut. 


"Cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o înăsprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populației (94,4 la sută procent net din bănci în cazul creditelor de consum, respectiv 65,5 la sută procent net din bănci pentru creditele imobiliare)", se arata in sondajul BNR.


In schimb, in cazul finantarilor pentru firme, cele mai multe banci au mentinut neschimbate standardele, rezulta din sondajul BNR:


"Standardele de creditare, pentru un procent net de circa 20 la sută din bănci, au devenit mai restrictive în T2 2020, pe fondul înăspririi acestora pentru toate tipurile de maturități atât în cazul corporațiilor, cât și în cel al IMM. Cu toate acestea, majoritatea băncilor au menținut constante standardele de creditare."


Ce vor face bancile in T3 (iulie-august-septembrie)?


Bancile nu se gandesc sa ridice si mai mult standardele pentru credite si in T3, ba chiar au de gand sa le relaxeze, in cazul creditelor pentru consum.


In cazul finantarilor pentru firme, trei sferturi dintre banci spun ca vor mentine neschimbate standardele de creditare, arata sondajul BNR: "In T3 2020, 75 la sută din bănci prognozează menținerea constantă a standardelor de creditare. În procent net de circa 25 la sută, instituțiile de credit estimează înăsprirea standardelor de creditare, mai ales pe palierul creditelor aferente IMM, indiferent de scadență."


In cazul imprumuturilor pentru populatie, conditiile pentru creditele imobiliare raman nemodificate, iar in cazul creditelor pentru consum, jumatate dintre banci nu schimba standardele, pe cand restul fie la inaspresc, fie le relaxeaza:


"În următorul trimestru (T3 2020), instituțiile de credit estimează menținerea relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri. În cazul creditelor de consum, aproximativ jumătate dintre bănci se așteaptă la păstrarea nemodificată a standardelor, 21 la sută prognozează creșterea într-o oarecare măsură a restrictivității, iar 17 la sută mizează pe relaxarea acestora."