www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareO noua banca in Romania: Hoist Finance

Autor: Bancherul.ro
2020-08-31 08:14

Din 1 septembrie urmeaza sa-si inceapta activitatea in Romania o noua banca din Suedia, cu statut de sucursala a unei institutii de credit din alt stat membru UE: Hoist Finance AB (publ) Stockholm Sucursala Bucuresti.


De fapt nu este vorba de o banca obisnuita, ci mai degraba de un recuperator de credite, intrucat achizitia de credite neperformante, dar si performante, de la alte institutii financiare, reprezinta activitatea de baza a Hoist Finance, nu acordarea de credite si atragerea de depozite.


Firma suedeza isi incepe activitatea din Romania printr-un call center, prin intermediul caruia va administra recuperarea de credite neperformante cumparate de la clientii bancilor din Italia, Germania si Franta.


In vederea infiintarii sucursalei din Romania, Hoist Finance a cumparat, in primul trimestru al acestui an, firma de call center din Craiova, Maran CSRO SRL, pentru sapte milioane SEK (3,3 milioane lei, la cursul de 0,47 SEK - coroane suedeze pentru un leu.)


Firma Maran CSRO, inregistrata in 2016, a avut in 2019 o cifra de afaceri de 7,4 milioane lei, un profit de 0,5 milioane lei si 76 de angajati.


Call centerul-ul din Craiova, condus de un italian, Paolo Giangaspero, va deservi clientii Hoist Finance din Italia, in timp ce la biroul de Bucuresti Hoist Finance lucreaza 30 de angajati care administreaza portofolii de credite din Franta si Germania.


Seful operatiunilor Hoist Finance din Romania este Alexandru Anghel.


"Prin infiintarea sucursalei Hoist Finance din Romania vom fi mai eficienti", potrivit sefului Hoist Finance din Suedia, Klaus-Anders Nysteen.


Mai exact, firma suedeza urmareste sa-si reduca din cheltuielile cu personalul, datorita salariilor mai mici platite angajatilor din Romania.


Hoist Finance a inregistrat pierderi de 117 milioane SEK in primul semestru al acestui an, comparativ cu un profit net de 355 milioane SEK in perioada corespondenta a anului trecut, din cauza diminuarii venitului operational cu 34%, la 1 miliard SEK, precum si in urma majorarii provizioanelor pentru riscul de credit, pe fondul crizei COVID-19.


Activele Hoist Finance au scazut cu 5% in prima parte a anului, la 32 miliarde SEK, dintre care 22,5 miliarde sunt portofolii de credite achizitionate de la alte banci.