www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareProfitul sistemului bancar ramane stabil, la nivel agregat, insa individual bancile sufera reduceri importantante de castiguri, din cauza crizei COVID-19

Autor: Bancherul.ro
2020-08-25 00:32

Profitul net obtinut in primul semestru al anului de sistemul bancar romanesc la nivel agregat a fost in jurul a 2,8 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), apropiat de cel din acelasi interval al anului precedent, in ciuda crizei COVID-19.


Profitabilitatea activelor sistemului bancar (ROA) s-a cifrat la 1,08% in prima jumatate a acestui an, usor sub nivelul din prima parte a anului trecut.


Valoarea activelor bancare a ajuns insa in iunie 2020 la 518,5 miliarde lei, cu aproape 60 de miliarde peste nivelul din iunie 2019, astfel ca si castigul bancilor este mai ridicat, desi indicatorul de profitabilitate este mai mic.


Profitabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat mult, de la 11,28% in iunie 2019 la 9,81% in aceeasi luna din acest an, din cauza faptului ca bancile au fost nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, ca masura de precautie pentru eventuale pierderi din creditare cauzate de criza coronavirusului.


In consecinta, indicatorul de solvabilitate a urcat la 22,76% la finalul primului semestru din 2020, comparativ cu doar 19,6% in iunie 2019.


Fireste ca si rata creditelor neperformante este in crestere, de la 3,94% in martie la 4,38% in iunie 2020, insa in continuare sunt nivelul din iunie anul trecut, cand era 4,74%.


Profiturile bancilor sunt in scadere, exceptia este BCR


Desi la nivel agregat profitabilitatea sistemului bancar a ramas stabila, de fapt castigurile majoritatii bancilor sunt in scadere, cu o exceptie: BCR.


BCR, a doua mare banca din Romania, a obtinut un profit net de aproape o jumatate de miliard de lei in primul semestru al anului, fata de o pierdere de aproape 21 milioane lei anul trecut, din cauza provizionului pentru banca pentru locuinte.


Aceasta diferenta majora intre profitul si pierderea BCR a compensat reducerile de profit destul de mari ale restului bancilor mari.


Astfel, profitul net al grupului Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, s-a diminuat in primul semestru din 2020 cu 26% fata de intervalul similar al anului trecut, la 690 milioane lei.


Profitul BRD, a treia mare banca din sistemul bancar, s-a injumatatit, la 415 milioane lei.


ING Bank, banca numarul patru din Romania, a inregistrat un profit net de 320 de milioane de lei, in scadere cu 17%.


A cincea mare banca locala, Unicredit, a obtinut un profit net consolidat de 306 milioane lei, in scadere cu 12,92%.


Raiffeisen Bank, a sasea mare banca din Romania, a avut un profit net de 280 milioane lei, in scadere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Primele sase mari banci au obtinut, cumulat, un profit net de 2 miliarde lei in primul semestru din 2020, ceea ce inseamna peste 70% din castigul total al sistemului bancar.