www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCare sunt planurile BRD in timpul pandemiei coronavirusului: banca pregateste o noua platforma de online banking

Autor: Bancherul.ro
2020-08-24 09:40

Conducerea BRD va adopta o strategie mai prudenta in privinta costurilor cu riscul de creditare anul viitor, dupa perioada de expirare a moratoriului privind amanarea ratelor la credite, pentru a preveni eventuale situatii de nerambursare a imprumuturilor.


"Datorita moratoriului privind amanarea ratelor la credite, in acest an nu vor fi falimente, dar anul viitor va trebui sa fim mai conservatori sa vedem ce se va intampla", a declarat directorul general al BRD, Francois Bloch, in cadrul conferintei prilejuite de prezetarea rezultatelor financiare pentru primul semestru din 2020.


Reprezentantii BRD au precizat ca vor mentine un nivel al costului riscului de 120 de puncte procentuale, la cat a fost adus in prezent, "dar ramane un semn de intrebare privind anul viitor, daca isi va reveni economia."


BRD a facut provizioane in plus in valoare de 160 milioane lei in T2, pentru prevenirea unor riscuri create de pandemia coronavirusului.
"Costul riscului pentru tot anului este foarte dificil de estimat, inca trebuie sa ne uitam la scenariile economice, va trebui sa reconfiguram parametrii IFRS pentru a vedea daca un nivel de 120 puncte a costului riscului e suficient. Sunt speriat de sondajele privind increderea in economie, e dificil, dar cred ca deocamdata suntem suficient de conservatori", a spus seful riscului din cadrul BRD.


Conducerea BRD a mai raspuns la intrebarile analistilor cu privire la evolutia soldului de credite, pe care banca vrea sa-l mentina stabil fata de anul trecut, conform scenariului macro, de scadere economica: "vrem o abordare conservatoare".


BRD va face un anunt important la finalul anului privind digitalizarea, este vorba de o noua platforma de online banking, dupa modelul BCR si Banca Transilvania.


BRD a avut o scadere a veniturilor din dobanzi, din cauza diminuarii ROBOR.


De asemenea, banca a avut o scadere a veniturilor din comisioane de 40 milioane lei fata de anul trecut din cauza noilor reguli privind platile SEPA in euro.