www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania

Autor: Bancherul.ro
2020-08-15 16:23

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014, anunta BERD intr-un comunicat, in care adauga:


"BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită.


BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.


Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei.


Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile.


Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD.


Astăzi, Victoriabank este o instituție financiară puternică, administrată în conformitate cu cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și funcționează în beneficiul oamenilor, afacerilor și economiei din Moldova.


Banca deservește clienți corporativi și retail ai căror încredere a câștigat, fapt care este esențial operațiunilor de succes pentru orice sector bancar.


Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid.


BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective."


Banca Transilvania a dezvaluit urmatoarele, in raportul privind rezultatele financiare din S1 2020:


"Victoria Bank S.A., a fost notificată cu privire la faptul că este investigată în cadrul unui dosar, însa până acum, cu excepția instituirii unui sechestru asigurator asupra unor active ale subsidiarei -în valoare de aproximativ 473 milioane RON în echivalent - informatiile pe care Banca le posedă la acest moment sunt limitate, dată fiind faza incipientă a acestui subiect.


Conducerea Băncii nu poate prezenta la acest moment informații
suplimentare cu privire la aceasta speță și va monitoriza evoluția temei la fiecare dată de raportare, în conformitate cu prevederile relevante din reglementările contabile.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104