www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareIn ce data intra pensiile pe carduri, in fiecare luna: precizari de la banci si Ministerul Muncii

Autor: Bancherul.ro
2020-07-16 16:48

Mai multi cititori Bancherul.ro s-au plans ca in aceasta luna le-au intrat mai tarziu pensiile pe carduri, motiv pentru care am intrebat Ministerul Muncii si bancile daca au existat intarzieri privind virarea pensiilor si in ce data se alimeneaza cardurile, in fiecare luna.


Ministerul Muncii spune ca in data de 10 a fiecarei luni trimite bancilor fisierele cu platile care trebuie facute pentru fiecare pensionar, dupa care, conform conventiei incheiate cu bancile, acestea au la dispozitie un interval de trei zile in care trebuie sa vireze banii pe carduri, termenul limita fiind ziua de 14 a fiecarei luni.


Pensiile pot intra pe carduri chiar si intr-un interval de o zi, adica in data de 11, pentru ca "din practica rezulta ca nu dureaza mai mult de o zi virarea pensiilor pe carduri", conform Ministerului Muncii.


Nu exista o data fixa la care cardurile de pensii sunt alimentate cu bani.


Asta pentru ca bancile nu primesc fisierele de plati direct de la Casa nationala de pensii, la o data fixa, ci de la fiecare casa judeteana de pensii, in zile si ore diferite, in intervalul celor trei zile, adica intre 10 si 13 ale fiecarei luni.


Asadar, trimiterea fisierelor incepe in data de 10, iar virarea pensiei pe card se face de regula intr-un termen de o zi, ceea ce inseamna ca daca o casa de pensii a trimis fisierele in data de 10, banii pot ajunge pe carduri chiar in aceeasi zi, daca au fost virati in prima parte a zilei, sau cel tarziu ziua urmatoare.


Dar daca o casa de pensii trimite fisierele in data de 12, banii pot ajunge pe carduri abia in data de 13.


Mai intervine si problema sfarsiturilor de saptamana si sarbatorilor, care sunt zile nelucratoare, in care nu se fac plati.


Asa s-a intamplat saptamana trecuta, cand data de 10 a picat vineri, astfel ca pensiile au intrat pe carduri abia luni, 12 iulie, la ore diferite, unele in prima parte a zilei, altele mai tarziu.


Din acest motiv detinatorii de carduri au trimis reclamatii la Bancherul.ro cu privire la intarzierile in plata pensiilor.


"Ce trebuie sa stie clientii este ca plata efectiva a pensiilor in cont depinde de data la care Casa de pensii face viramentul catre banca. Banca nu tine banii, efectueaza platile in aceeasi zi", au precizat reprezentantii BRD, la cererea Bancherul.ro.


 


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104